Vad är amortering?

Med amortering menar man avbetalning på ett lån. Amortering kan göras på såväl en del av en skuld som på hela skuldbeloppet. Hur amorteringen utförs varierar beroende på vilken amorteringsplan du ingår i vid lånetillfället. Det som skiljer sig är då hur din månadsavgift kommer att se ut.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Olika typer av amorteringsplaner

De olika amorteringsplaner som ofta görs är rak amortering, annuitet och amorteringsfritt lån. Rak amortering innebär att amorteringsdelen är densamma vid varje betalning. Avgiften minskar för varje månad då beloppet blir mindre och räntan därmed minskas. Med annuitet innebär att man betalar samma belopp varje månad. Det gör att man varje månad betalar mer i amortering och mindre i ränta. Har man amorteringsfritt lån görs ingen avbetalning varje månad, utan man betalar hela skulden efter löptidens slut.

Var noga med att du förstått amorteringskraven för ett lån

Olika banker kan erbjuda olika amorteringsplaner, det är viktigt att du får bra koll på vad det är som gäller från början. På så vis vet du vad som gäller för ditt lån och du vet vad du förväntas betala varje månad. Amorteringen görs för att du ska få en stabil och bra avbetalningsplan på ditt lån som du klarar av. Det ger såväl dig som banken en trygg grund till lånet.