Topplån

lan lag ranta

Topplånets ränta

Hur hög topplånets ränta blir skiljer sig en del mellan olika långivare. Den allmänna räntemarknaden spelar också in. Med ett sådant lån kommer du att ha en hög månadsavgift, men denna kan sänkas när topplånet sedan skrivs av. Ta aldrig ett topplån om du inte verkligen behöver det.

 

Att köpa en bostad kräver vanligtvis en finansiering med ett lån, och när du tar ett bolån brukar lånet delas upp i bottenlån och topplån, som också kallas för blancolån. Bottenlånet utgör den största delen och är säkrat mot bostadsrätten medan topplånet oftast ligger på 10-15 % av den totala lånesumman.

Högre ränta på topplånet

Topplånet har däremot ingen säkerhet på samma sätt och kommer därför också med högre ränta, som oftast brukar ligga på ungefär två procentenheter högre än bottenlånet. Topplånet finns till för bankens säkerhets skull, för om priserna på bostadsmarknaden skulle sjunka kan de tack vare topplånet vara säkra på att ändå få tillbaka sina pengar ändå. Amorteringstiden för topplånet är alltid kortare än bottenlånet, och brukar ligga på mellan 10-15 år. Det ges nästan alltid med en rörlig ränta. Många väljer att betala av topplånet först för att på så vis minska sina månadskostnader över tid.

Ett topplån innebär för dig som låntagare en högre risk, eftersom du riskerar att ha mer lån än vad värdet på din bostad är. Faller bostadspriserna är det i första hand din egen insats som försvinner. Därefter är det kapitalet som topplånet är baserat på som ryker och först när priserna sjunkit med ungefär 25 % riskeras bottenlånet.

Vad är räntan på ett topplån?

När du lånar till de resterande 15 procenten av ett bolån så gör du det genom ett kontantinsatslån eller ett blancolån, som är lån utan krav på säkerhet. Räntekostnaderna för ett sådant lån är högre än för bolånet, så det är viktigt att du jämför långivarna för att hitta alternativet med lägst ränta.

Är det amorteringskrav på topplånet?

Ja. Det vanligaste är att topplånet har amorteringskrav varje månad, med återbetalningstid på mellan 5 och 15 år.

Bör jag betala av topplånet först?

Det är alltid en bra idé att betala av det dyraste lånet först. Eftersom topplånet i praktiken är ett blancolån med amorteringskrav är det också generellt dyrare än bolånet. Därför är det att rekommendera att du prioriterar av amortera av topplånet först.