Topplån

Räntan på ett topplån ligger högre än på ett bottenlån. Detta med anledning av att ett topplån innebär större risk för långivaren. De 85% du vanligtvis lånar i samband med ett bostadslån utgör bottenlånet. Har du inte resterande 15% kan du ansöka om dessa, och de utgör då ett topplån.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Topplånets ränta

Hur hög topplånets ränta blir skiljer sig en del mellan olika långivare. Den allmänna räntemarknaden spelar också in. Med ett sådant lån kommer du att ha en hög månadsavgift, men denna kan sänkas när topplånet sedan skrivs av. Ta aldrig ett topplån om du inte verkligen behöver det.

Vanliga frågor och svar

✅ Vad är räntan på ett topplån?

När du lånar till de resterande 15 procenten av ett bolån så gör du det genom ett kontantinsatslån eller ett blancolån, som är lån utan krav på säkerhet. Räntekostnaderna för ett sådant lån är högre än för bolånet, så det är viktigt att du jämför långivarna för att hitta alternativet med lägst ränta.

✅ Är det amorteringskrav på topplånet?

Ja. Det vanligaste är att topplånet har amorteringskrav varje månad, med återbetalningstid på mellan 5 och 15 år.

✅ Bör jag betala av topplånet först?

Det är alltid en bra idé att betala av det dyraste lånet först. Eftersom topplånet i praktiken är ett blancolån med amorteringskrav är det också generellt dyrare än bolånet. Därför är det att rekommendera att du prioriterar av amortera av topplånet först.