Snittränta
När du vill köpa en lägenhet eller villa så behöver du så gott som alltid ta ett bolån. Det innebär att du kommer att behöva ta kontakt med en bank, ansöka om ett bostadslån och därefter får du ett erbjudande med en viss ränta.
En viktig fråga som du måste ställa dig själv är: Hur vet jag att detta erbjudande överhuvudtaget är bra? Finns det något sätt att veta vilken ränta andra personer har fått så att jag har något att jämföra med? Svaret är: Ja, det finns det! Det kallas för snittränta och det är ett viktigt verktyg att använda sig av när du ska ta ett bostadslån.
Vad är snitträntor på bolån?
Enkelt förklarat så är snitträntor på bolån ett medeltal som anger hur andras räntor har sett ut.
Tänk på att detta trots allt är ett genomsnitt, något som påverkas av både väldigt höga och väldigt låga räntor. Om du får en ränta som är högre än snitträntan så vet du att ditt erbjudande kunde vara bättre och att många andra har fått bättre erbjudanden.
När kan du använda snitträntor?
- När du jämför bolån
- När du ska ta ett bolån
- När du ska omförhandla ditt bolån
- När du ska flytta ditt bolån till en annan bank
Vad är skillnaden mellan listränta och snittränta på bolån?
Precis bredvid snitträntan kommer du ofta att se ett annat procentuellt belopp, den så kallade listräntan. Listräntan är helt enkelt utgångspunkten för bolånet och det erbjudande som alla långivarens kunder får börja med. Genom att förhandla med banken kan du få ned din ränta till en acceptabel nivå. Om du accepterar lånet och räntan så kommer även din ränta att räknas in nästa gång snitträntan ska uppdateras.
Alla banker som erbjuder bolån måste visa en snittränta för varje räntebindningstid som de erbjuder. Det finns många samlingssidor som listar upp de olika bankernas snitträntor för bolån, något som gör det enklare för dig att jämföra olika aktörer på marknaden.
Snitträntan ska uppdateras som allra senast fem bankdagar efter att en månad har tagit slut.
Snittränta
- Medelräntan på alla bankens lån
Listränta
- Utgångspunktsräntan för lån hos banken
Bindningstider
När du tar ett bolån får du själv välja om du vill binda upp din ränta under en lång period på flera år eller om du vill ha en rörlig ränta med tre månaders bindningstid.
Bindningstiden påverkar räntan en hel del. Ju lägre bindningstid du tar, desto oftare kommer din ränta att uppdateras och ändras. Risken finns att den blir högre men den kan även bli lite lägre.
Det är i första hand landets ekonomiska läge och inflation som påverkar räntan. För att kunna ge dig ett bolån har banken också tagit ett lån från Riksbanken. Detta lån har en viss ränta, den så kallade styrräntan. När styrräntan höjs måste banken i sin tur också höja sina räntor, vilket innebär att ditt bolån blir dyrare.
Även det motsatta kan hända, det vill säga att styrräntan sänks vilket i sin tur kan leda till att banken sänker din ränta. Det är i första hand personer som har bolån med rörlig ränta som påverkas av detta. Har du bundit upp din ränta så kommer den inte att förändras förrän bindningstiden är över.
Så påverkar räntan din månadskostnad
Din månadskostnad kommer att påverkas ganska mycket av vilken ränta du har på ditt lån, även om det bara handlar om procentenheter. I tabellen nedan ser du exempel på räntekostnader utifrån olika räntor.
Lånebelopp | Exempelränta | Räntekostnad |
---|---|---|
7000 000 | 3,60 % | 2 100 kr/mån |
700 000 | 4,30 % | 2 508 kr/mån |
700 000 | 4,36 % | 2 543 kr/mån |
700 000 | 5,00 % | 2 917 kr/mån |
Läs mer om bunden och rörlig ränta här.
Viktigt att tänka på när du jämför snitträntor
När du ska jämföra snitträntor kan du alltid börja med att ta de mest aktuella räntorna. Har det gått fler än fem bankdagar efter månadsslutet så är det den aktuella månaden du ska välja. Väljer du att kolla upp nästa månad så får du listräntor och snitträntor som är nästan ett år gamla. Kollar du upp föregående månads aktuella räntor så får du upp lite mer uppdaterade räntor.
Utnyttja snitträntorna till din fördel
En snittränta är inte det allra bästa erbjudandet du kan få, det är det mest medelmåttiga.
Se till att den eventuella rabatten du får på räntan skrivs in i ditt bolåneavtal och att den gäller även i framtiden. Många banker kan komma med motkrav om de ska sänka din ränta, exempelvis att du flyttar hela ditt pensionssparande till deras bank om det inte redan finns där.
Kom ihåg att bankerna trots allt tjänar en hel del på ditt lån. Du kan alltid omförhandla ditt lån för att få ned räntan ytterligare, speciellt om ditt nuvarande lån ligger över snitträntan. Du är ju trots allt en god kund som de vill behålla, eller hur?
Vanliga frågor och svar om snitträntor
Gå sidan Bolån på Lånlågränta.se och klicka dig vidare till någon av låneförmedlarna. På deras sidor hittar du snitträntor för bolån.
Genom att vända dig till en låneförmedlare hittar du olika bolåneräntor baserat på olika bindningstider. Tänk också på att bolåneränta sätts baserat på individuella förutsättningar, så det är en bra idé att ansöka om bolån för att få svar på var just du kan få bäst ränta och villkor på bolån.
I många fall är listräntan förhandlingsbar, men inte alltid. Du behöver således undersöka hur det ligger till med just den långivare som fångat ditt intresse.
Senast fem dagar efter varje månadsskifte ska snitträntorna uppdateras. För dig som söker bolån är det alltså viktigt att hålla dig uppdaterad då informationen som gällde för några veckor sedan kan ha förändrats.
Det är gratis att använda låneförmedlarnas tjänster. Det tas bara en kreditupplysning på dig och du får svar från flera långivare samtidigt. Om du bara vill läsa om snitträntorna utan att ansöka om lån finns informationen tillgänglig på låneförmedlarnas hemsidor.