Seniorlån

Det kan vara svårt att få lån som pensionär. Vi guidar dig till seniorlån och kapitalfrigöringskrediter - låna även om du har låg pension.

lan lag ranta

Seniorlån – numera kapitalfrigöringskredit

Det som förr kallades seniorlån och erbjöds av banker och försäkringsbolag finns idag inte längre. Det har ersatts av kapitalfrigöringskrediter. Kapitalfrigöringskrediter innebär att du lämnar din bostad som säkerhet med en löptid som gäller livet ut och med skuldfrigaranti, och gör att du är skyddad från att bli skyldig mer pengar än vad din bostad är värd.

Vi tittar närmare på kapitalfrigöringskrediter och hur pensionärer kan ta lån.

Seniorlån

När man tar ett lån tar banken eller långivaren alltid hänsyn till den privata ekonomin. Det måste finnas utrymme att betala tillbaka lånet samtidigt som alla andra utgifter i livet kan täckas. Om man är pensionär är ens inkomst begränsad, vilket gör att man inte alltid kan ta ett regelrätt bolån eller privatlån.

Kapitalfrigöringskrediter – lån för äldre

Till skillnad mot andra lån, där storlek och ränta bestäms beroende på din inkomst, så grundas kapitalfrigöringskrediter istället på hur mycket din bostad är värd och din ålder.

Villkor för kapitalfrigöringskredit

  • Åldersgräns – vanligtvis 60 år
  • Man måste äga en bostad – bostadsrätt, villa eller fritidshus
  • Bostad med låg eller ingen belåning – ofta med ett värde på minst 500 000 kronor vid bostadsrätt och 900 000 kronor vid villa eller fritidshus

Belåna bostaden

Att ta ett seniorlån är ett sätt att dryga ut pensionen och du som är pensionerad och äger en bostadsrätt, villa eller ett fritidshus som inte är belånat, alternativt väldigt lågt belånat, kan ansöka om denna form av seniorlån. Genom att belåna bostaden kan man frigöra en del pengar som blir ett välkommet tillskott i plånboken. Som pensionär har man oftast ganska låga inkomster, varför ett vanligt bolån kan vara svårt att få till.

Utbetalning av kapitalfrigöringskrediter

En kapitalfrigöringskredit kan man välja att få ut som en viss summa varje månad eller hela beloppet i en klumpsumma. Man kan även välja en kombination av båda.

Se till att jämför kapitalfrigöringskrediter mellan de olika aktörerna. Några banker som erbjuder den här typen av lån är bland annat 60plusbanken och Svensk HypoteksPension.

Du ser en jämförelse av vad de två bankerna erbjuder i tabellen nedan.

Långivare Lägsta belopp Högsta belopp
60plusbanken 100 000 15 000 000
Svensk HypoteksPension 100 000 7 000 000

Avgifter och villkor

En kapitalfrigöringskredit kommer med vissa avgifter som ränta, kostnader för pantbrev, aviavgifter och uppläggningsavgifter.

Löptiden är alltid livet ut och du får bo kvar i bostaden så länge du vill.

Vanliga frågor och svar om kapitalfrigöringskredit

Vad är skillnaden på seniorlån och kapitalfrigöringskrediter?

Den tidigare låneformen Seniorlån syftade på samma sätt som kapitalfrigöringskrediter till att äldre skulle kunna låna på sitt hus och på så vis få loss kapital. Men medan seniorlånet kom med återbetalningskrav inom en viss mängd år så finns ingen sådan fast återbetalningstid för kapitalfrigöringskrediterna. Så länge du bor kvar i huset behöver du inte amortera.

Hur mycket får jag låna?

När det kommer till kapitalfrigöringskrediter för dig som är äldre än 60 år, så avgörs hur mycket du får låna av bostadens värde, din ålder och din belåningsgrad på bostaden. Ju äldre du är desto högre belåningsgrad får bostaden ha, vilket innebär att du får låna mer.

Vilka långivare erbjuder kapitalfrigöringskrediter?

Kapitalfrigöringskrediter som riktar sig till dig som är 60+ erbjuds av Bluestep, genom Nya Seniorlånet samt Svensk Hypotekspension.

När är det en bra idé att välja kapitalfrigöringskrediter?

Om du på grund av din ålder eller inkomst har svårt att beviljas att låna på din bostad, eller om det finns dyra amorterings- och räntekrav på ditt nuvarande lån kan det vara en bra idé att istället välja kapitalfrigöringskrediter.

Betalar jag ränta under löptiden?

Nej, du slipper betala ränta under hela löptiden så länge du bor kvar. När bostaden så småningom säljs så betalas dock räntan.

Hur ser villkoren ut för att kunna beviljas kapitalfrigöringskrediter?

Du behöver vara 60 år fyllda, äga en bostadsrätt som är värd minst 500 000 kronor, eller en villa värd minst 900 000 kronor. Det maximala låneutrymmet avgörs av din ålder och den effektiva räntan för lånet. Du behöver inte göra månatliga amorteringar eller räntebetalningar på lånet, utan de betalas vid försäljning, flytt eller dödsfall.