Seniorlån

Det kan vara svårt att få lån som senior. Ett seniorlån kan vara lösningen, här kan du läsa mer om ansökan och vad som gäller för att få ett seniorlån.

lan lag ranta

Vad innebär ett seniorlån?

Det som förr kallades seniorlån och erbjöds av banker och försäkringsbolag finns idag inte längre. Det har ersatts av kapitalfrigöringskrediter, som innebär att du lämnar din bostad som säkerhet med en löptid som gäller livet ut och med skuldfrigaranti, och gör att du är skyddad från att bli skyldig mer pengar än vad din bostad är värd.

Till skillnad mot andra lån, var storlek och ränta bestäms beroende på din inkomst, så grundas kapitalfrigöringskrediterna istället på hur mycket din bostad är värd och din ålder.

 

Att ta ett seniorlån är ett sätt att dryga ut pensionen och du som är pensionerad och äger en bostadsrätt, villa eller ett fritidshus som inte är belånat, alternativt väldigt lågt belånat, kan ansöka om ett seniorlån. Genom att belåna bostaden kan man frigöra en del pengar som blir ett välkommet tillskott i plånboken. Som pensionär har man oftast ganska låga inkomster, varför ett vanligt bolån kan vara svårt att få till.

När man tar ett seniorlån får man oftast välja att få ut en viss summa varje månad eller hela beloppet i en klumpsumma. Se till att jämför seniorlån mellan de olika aktörerna. Några banker som erbjuder seniorlån är bland annat Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Ett lån som du väljer att få utbetalt som en engångssumma kan du själv välja om du vill ha en rörlig eller bunden ränta till, medan en månadsutbetalning alltid kommer med en rörlig ränta. Som låntagare behöver du dock inte betala ränta och amortering på lånet under löptiden, vilket gör lånet förmånligt.

Vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till seniorlån är att räntan oftast är högre än på ett vanligt banklån – en säkerhetsåtgärd för banken om låntagaren skulle avlida innan lånet är återbetalat.

Vad är skillnaden på seniorlån och kapitalfrigöringskrediter?

Den tidigare låneformen Seniorlån syftade på samma sätt som kapitalfrigöringskrediter till att äldre skulle kunna låna på sitt hus och på så vis få loss kapital. Men medan seniorlånet kom med återbetalningskrav inom en viss mängd år så finns ingen sådan fast återbetalningstid för kapitalfrigöringskrediterna. Så länge du bor kvar i huset behöver du inte amortera.

Hur mycket får jag låna?

När det kommer till kapitalfrigöringskrediter för dig som är äldre än 60 år, så avgörs hur mycket du får låna av bostadens värde, din ålder och din belåningsgrad på bostaden. Ju äldre du är desto högre belåningsgrad får bostaden ha, vilket innebär att du får låna mer.

Vilka långivare erbjuder kapitalfrigöringskrediter?

Kapitalfrigöringskrediter som riktar sig till dig som är 60+ erbjuds av Bluestep, genom Nya Seniorlånet samt Svensk Hypotekspension.

När är det en bra idé att välja kapitalfrigöringskrediter?

Om du på grund av din ålder eller inkomst har svårt att beviljas att låna på din bostad, eller om det finns dyra amorterings- och räntekrav på ditt nuvarande lån kan det vara en bra idé att istället välja kapitalfrigöringskrediter.

Betalar jag ränta under löptiden?

Nej, du slipper betala ränta under hela löptiden så länge du bor kvar. När bostaden så småningom säljs så betalas dock räntan.

Hur ser villkoren ut för att kunna beviljas kapitalfrigöringskrediter?

Du behöver vara 60 år fyllda, äga en bostadsrätt som är värd minst 500 000 kronor, eller en villa värd minst 900 000 kronor. Det maximala låneutrymmet avgörs av din ålder och den effektiva räntan för lånet är för tillfället 4,65 %. Du behöver inte göra månatliga amorteringar eller räntebetalningar på lånet, utan de betalas vid försäljning, flytt eller dödsfall.