Seniorlån

Om du är över 60 år kan det vara svårt att få låna pengar hos banken. Långivare känner sig ofta osäkra på att äldre personer kommer kunna återbetala lånet på deras pension och vågar därför inte bevilja lån. Har du däremot en obelånad bostad eller en bostad som är lågt belånad kan du få ut ett seniorlån.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vad innebär ett seniorlån?

Det som förr kallades seniorlån och erbjöds av banker och försäkringsbolag finns idag inte längre. Det har ersatts av kapitalfrigöringskrediter, som innebär att du lämnar din bostad som säkerhet med en löptid som gäller livet ut och med skuldfrigaranti, och gör att du är skyddad från att bli skyldig mer pengar än vad din bostad är värd.

Till skillnad mot andra lån, var storlek och ränta bestäms beroende på din inkomst, så grundas kapitalfrigöringskrediterna istället på hur mycket din bostad är värd och din ålder.

Vanliga frågor och svar

✅ Vad är skillnaden på seniorlån och kapitalfrigöringskrediter?

Den tidigare låneformen Seniorlån syftade på samma sätt som kapitalfrigöringskrediter till att äldre skulle kunna låna på sitt hus och på så vis få loss kapital. Men medan seniorlånet kom med återbetalningskrav inom en viss mängd år så finns ingen sådan fast återbetalningstid för kapitalfrigöringskrediterna. Så länge du bor kvar i huset behöver du inte amortera.

✅ Hur mycket får jag låna?

När det kommer till kapitalfrigöringskrediter för dig som är äldre än 60 år, så avgörs hur mycket du får låna av bostadens värde, din ålder och din belåningsgrad på bostaden. Ju äldre du är desto högre belåningsgrad får bostaden ha, vilket innebär att du får låna mer.

✅ Vilka långivare erbjuder kapitalfrigöringskrediter?

Kapitalfrigöringskrediter som riktar sig till dig som är 60+ erbjuds av Bluestep, genom Nya Seniorlånet samt Svensk Hypotekspension.

✅ När är det en bra idé att välja kapitalfrigöringskrediter?

Om du på grund av din ålder eller inkomst har svårt att beviljas att låna på din bostad, eller om det finns dyra amorterings- och räntekrav på ditt nuvarande lån kan det vara en bra idé att istället välja kapitalfrigöringskrediter.

✅ Betalar jag ränta under löptiden?

Nej, du slipper betala ränta under hela löptiden så länge du bor kvar. När bostaden så småningom säljs så betalas dock räntan.

✅ Hur ser villkoren ut för att kunna beviljas kapitalfrigöringskrediter?

Du behöver vara 60 år fyllda, äga en bostadsrätt som är värd minst 500 000 kronor, eller en villa värd minst 900 000 kronor. Det maximala låneutrymmet avgörs av din ålder och den effektiva räntan för lånet är för tillfället 4,65 %. Du behöver inte göra månatliga amorteringar eller räntebetalningar på lånet, utan de betalas vid försäljning, flytt eller dödsfall.