Rörlig och bunden ränta

Precis som namnet antyder så handlar det om en räntetyp som förändras och en som inte gör det. Låt oss ta det från första början. När du tar ett lån tar banken ut en ränta. Det finns ingen lag som bestämmer hur hög eller låg räntan ska vara utan det gör bankerna och långivarna själva. Det kan däremot vara dumt av en långivare att lägga sin ränta under reporäntan. Reporäntan är den ränta som bankerna själva får när de tar ett lån från den nationella riksbanken. När du tar ett större lån så tar banken oftast också ett lån som ska täcka just ditt lån. De är på sätt och vis en mellanhand.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Reporäntan kallas även för styrräntan eftersom den påverkar hur fördelaktigt det är för privatpersoner att ta ett lån. Om reporäntan är hög så måste bankernas ränta och höjas, vilket i sin tur innebär att ditt eget lån blir dyrare. Det innebär att det blir mindre över för hushållen att använda sig av. Detta verktyg fungerar även åt andra hållet. När Riksbanken sänker reporäntan kan bankerna göra detsamma, något som resulterar i att det blir mer pengar över för de svenska hushållen. På så sätt kan Riksbanken påverka vår ekonomi och inflation. Enkelt förklarat så gör hög inflation att styrräntan höjs och låg inflation att styrräntan sänks.

Då ska du välja ett lån med rörlig ränta

Rörlig ränta påverkas mycket mer av reporäntan än bunden ränta. När du väljer att ta ett lån med rörlig räntan så binder du också upp dig, fast under en mycket kortare period jämfört med det som kallas för ett lån med fast ränta. De flesta bankerna och långivare erbjuder tre månader som den lägsta bindningstiden idag, vilket innebär att din ränta höjs eller sänks var tredje månad tills du har betalat av hela ditt lån.

Det finns även andra faktorer förutom styrräntan som påverkar hur din ränta blir var tredje månad. Om ekonomin i Sverige är god, reporäntan är låg och om du förutspår att det ekonomiska läget i landet kommer att fortsätta att vara bra de närmsta åren så kan du vinna mycket på att välja rörlig ränta. Det är i första hand bolån som kan vinna (eller förlora) på att välja rörlig ränta. Det beror på att dessa lån oftast tar lång tid att betala, vilket innebär att räntan kan förändras en hel del under årens gång.

Då ska du välja ett lån med bunden ränta

Tror du att den svenska ekonomin inte kommer att gå särskilt bra inom den närmaste framtiden? Är det många ekonomiexperter som målar upp mardrömsscenarion? Har stora ekonomier som EU, USA och Kina stora ekonomiska problem? Det kan vara tecken på att det är dags att binda upp sin ränta. Bunden ränta innebär att det går längre tid innan banken eller långivaren uppdaterar din ränta på ditt lån. Denna kan du binda mellan ett till tio år. Ju längre tid du binder din ränta, desto högre kommer banken att sätta räntan. Det finns en trygghet i att alltid veta hur räntan kommer att se ut. Du vet exempelvis alltid hur mycket som ska betalas i slutet av månaden och du behöver inte ha koll på räntemarknaden.