Regler för betalningar

lan lag ranta

När du tecknar lånet får du reda på hur lång tid du har på dig att betala tillbaka, vilken räntesats du har samt vilket avbetalninssätt som gäller. Om du inte känner dig nöjd med de regler och villkor som ditt lån har idag kan du kontakta långivaren och be om ett möte för att diskutera om exempelvis längre återbetalningsperiod eller lägre ränta.

Vanliga frågor och svar

Vad finns det för regler för återbetalning av studielån?

Om det är ett CSN-lån så förväntas du betala tillbaka på ditt lån när dina studier är avslutade. CSN gör en avbetalningsplan för varje år som du förväntas följa. Om du har särskilda skäl kan du kontakta CSN och ansöka om att få betala en mindre summa varje månad än den förutbestämda.

Jag vill ändra min återbetalningstid. Kan jag göra det?

I många fall är det helt okej med långivaren om du önskar ändra något i dina avbetalningsvillkor, exempelvis återbetalningstid eller om du vill betala in mer. Det är dock viktigt att du tar reda på vad som gäller för just din långivare innan du förbinder dig till lånevillkoren.

Vad gäller för regler för återbetalning av bolån?

För bolån gäller att om du har lånat mellan 50 till 70 procent av bostadens värde så ska du amortera minst en procent per år. Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år.

Hur lång tid bör jag välja att återbetala mitt lån?

När du lånar är det viktigt att du gör en kalkyl för att få en överblick över hur lång tid du behöver betala tillbaka och vad kostnaden blir till slut. Du bör försöka hitta en bra balans mellan hur mycket du betalar tillbaka varje månad och återbetalningstiden.