Kan man låna till renovering?
Det går absolut att låna till renovering, faktum är att det är en av de allra vanligaste sakerna som vi svenskar lånar pengar till. Du kan låna till din renovering med eller utan säkerhet, genom privatlån utan säkerhet och medlemslån eller ett utökat bolån.
Läs mer!

Privatlån utan säkerhet (blancolån)
Med ett privatlån utan säkerhet löser du renoveringskostnaderna utan att du behöver lämna någon säkerhet, eller något i pant, för lånet.
Du kan du låna allt mellan 10 000 upp till 600 000 kronor och behöver inte uppge vad pengarna ska användas till. Skulle din renovering bli billigare än de pengar du lånat kan du med andra ord använda pengarna till annat.
Du betalar av ditt lån under en förutbestämd löptid, och har alltid möjlighet att lösa lånet i förtid om du skulle vilja det.
Medlemslån
Om du är medlem i ett fackförbund och vill ta ett privatlån utan säkerhet för renoveringen, så bör du även slänga ett öga på medlemslån, som erbjuds av olika banker.
Medlemslånet fungerar precis som ett privatlån utan säkerhet, men räntan är fast och har bestämts i samråd med fackförbundet och banken. Detta kan gynna dig som får en för hög ränta när du ansöker om ett vanligt privatlån.
Låna till renovering på bolån
Om du äger din bostad och har bolån finns möjligheten att utöka bolånet. Då kan dufå loss pengar till en renovering.
Fördelen med att låna upp till renovering jämförelse med att ta ett privatlån utan säkerhet är att du i regel får lägre ränta och avgifter.
Om du redan har lånat upp din bostad till maxgränsen på 85 procent av bostadens marknadsvärde kan det dock bli svårt att utöka ditt bolån ännu mer. Det krävs alltså att du har utrymme att låna upp bostaden om du ska finansiera din renovering på det här sättet.

Tänk också på att…
… medan blancolån och medlemslån ger dig möjligheten att lösa lånet i förtid, är detta lite krångligare med ett bostadslån. Vill du göra det samma med ditt utökade bostadslån behöver du nämligen betala banken så kallad ränteskillnadsersättning.
Att låna upp bostaden kan också vara lite mer tidskrävande än att ta ett privatlån utan säkerhet. Medan privatlånet kan beviljas helt och hållet online, och ge dig pengarna på kontot redan inom ett dygn, så behöver du ofta anlita en mäklare för att värdera upp din bostad innan du kan utöka ditt bolån.
Hur mycket får man låna till renovering?
Oavsett vilken låneform du använder dig av för att låna till en renovering, så är det korta svaret på frågan om hur mycket du får låna: det beror på dina ekonomiska förutsättningar.
Privatlån
För ett privatlån utan säkerhet gäller att du har god kreditvärdighet och en stabil ekonomi för att du ska kunna låna större summor pengar.
Maxbeloppet för privatlån utan säkerhet ser olika ut hos olika långivare, men du kan inte hitta ett sådant lån som är större än 600 000 kronor. Är det en mer kostsam renovering än så du ska utföra så kan du alltså inte täcka hela renoveringskostnaden enbart med ett privatlån utan säkerhet, oavsett hur god kreditvärdighet du har.
Ett tips för att öka chanserna att beviljas ett privatlån utan säkerhet är att ha en medsökande på lånet. Vissa långivare godkänner också att en borgensman går in och går i god för låntagarens betalningsförmåga.

Bostadslån
När det kommer till att låna upp på bostaden för att bekosta renoveringen beror lånesumman du får låna på hur mycket din bostad är värd och om du har utrymme att låna upp bostaden.
Hos de flesta banker finns ett lägsta belopp som du kan höja ditt bostadslån med, vilket är 100 000 kronor. Det högsta belopp du kan få låna går dock inte att säga, utan beror på vad din bostad är värd. Äger du en bostad som är värd flera miljoner kronor och har utrymme att låna upp den, kan du alltså få loss större summor för en renovering än om du hade tagit ett privatlån.
Låna till renovering i samband med köp
Om du vill köpa ett hus som har stora renoveringsbehov behöver du först diskutera med din bank eller långivare hur du ska gå till väga för att låna till både bostaden och för att täcka renoveringskostnaderna.
När du tar ett nytt bolån kan du inte samtidigt låna till renoveringen i själva bolånet. Dessa pengar måste i så fall lånas genom ett privatlån utan säkerhet. Det är dock inte självklart att långivaren som du tar bolånet hos automatiskt också kommer att godkänna privatlånet för din renovering.
I värsta fall står du då med ditt nyinköpta kråkslott men utan ekonomiska möjligheter att göra de nödvändiga renoveringarna.
När du tar ett nytt bolån kan du inte heller i första skedet ”baka in” ditt privatlån i bolånet, vilket betyder att du måste beräkna så att du verkligen har råd att amortera på båda lånet.
Följande siffror gäller för amortering av bolån:
Bolån på bostadens värde | Amorteringskrav |
---|---|
70 % | 2 % |
50 – 70 % | 1 % |
50 % och under | Inget krav |
Har du tagit ett privatlån utöver det måste du alltså betala av det månadsvis efter överenskommelse.
Steg för steg – så får du ett lån till renovering
Nu när du känner till grunderna för vad som gäller för ett renoveringslån är det dags att ta det första steget för att också förverkliga renoveringsdrömmen.
Följ med i steg för steg-guiden för att hitta fram till det bästa alternativet för just dig när det kommer till att få ett lån till renoveringen!
-
Välj typ av lån
Bolån
Om du redan har ett bolån och en bostad som inte är maxbelånad bör du åtminstone se över möjligheterna att låna upp på bostaden för att finansiera din renovering. Särskilt om det är en renovering till en större kostnad som du ska göra är den här lösningen den billigaste i längden.
Privatlån eller medlemslån
Har du inte möjligheten att låna upp din bostad är det istället ett privatlån utan säkerhet, eller ett medlemslån, du ska kika närmare på.
Jämför långivare hos en låneförmedlare för att komma igång. Det tas bara en kreditupplysning på dig och du får samtidigt svar från flera banker och långivare. Du får en tydlig överblick om hur mycket du kan få låna till renoveringen och vad det kommer att kosta dig i ränta och avgifter.
Kreditkort
Handlar renoveringen du behöver göra om en mindre summa pengar är ett tredje alternativ att du bekostar lånet med ditt kreditkort.
Kreditkort har ofta räntefria avbetalningsperioder på upp till två månader, och om du behöver betala av lånet under längre tid kan du jämföra kreditkortets ränta med det du erbjuds för privatlån, för att se om skillnaden är så stor.
-
Hur mycket behöver du låna?
Precis som med alla typer av lån så behöver du alltid ta en funderare innan du bestämmer dig. Är det nödvändigt att låna pengar till det du ska få gjort eller är det istället möjligt att på egen hand spara ihop pengarna? Behöver du låna hela beloppet eller kan du finansiera en del ur egen ficka?
Det är lätt hänt att låna för mycket för att man kan, men tänk på att alla pengar du lånar också ska betalas tillbaka någon gång och att du får betala ränta på varenda krona.
Vi rekommenderar att inte ta större lån än nödvändigt och att inte ta förhastade beslut om renoveringsarbete.
-
Gör en lånekalkyl
Oavsett vad du kommer fram till så är det viktigt att du gör en lånekalkyl där du listar alla dina inkomster, utgifter och kostnader som tillkommer när du tar ett lån.
Att ta ett lån ger dig snabbt en större summa pengar i handen, men det kommer också med en kostnad.
Innan du skriver på låneerbjudandet behöver du alltså ha klart för dig:
- Hur mycket du behöver låna
- Vad den effektiva räntan för lånet blir
- Hur lång återbetalningstid du ska ha
När du räknat ihop allting i din lånekalkyl får du svaret på om det är möjligt för dig rent ekonomiskt att gå vidare och ta renoveringslånet.
Vanliga frågor och svar om att låna till renovering
Vissa banker har särskilt anpassade lån för renovering, men det allra vanligaste är att du helt enkelt tar ett privatlån utan säkerhet (blancolån), där pengarna kan användas till vad du vill (vilket i det här fallet är en renovering). Att utöka bolånet är ett annat sätt att finansiera sin renovering.
Alla banker erbjuder lån som kan användas för renovering. Vi rekommenderar dock att du alltid jämför banker och långivare hos en låneförmedlare innan du lånar pengar. Chansen är att du kan få låna pengar billigare hos en annan långivare än din vanliga bank.
Ja! Det fungerar på samma sätt som när du lånar till renovering för din villa eller lägenhet. Med andra ord genom att du tar ett blancolån eller utökar bolånet.
Om du blivit nekad ett renoveringslån av banken, exempelvis för att din bostad redan är maxbelånad, så kan du titta på andra alternativ. Kanske kan du ta ett privatlån utan säkerhet eller ett medlemslån?
Om renoveringen ökar bostadens värde kan det eventuellt vara värt att låna till renovering beroende på hur dyrt lånet blir. Tänk på att de nya köparna kanske inte gillar den nya stil du har tänkt på exempelvis kök eller badrum och planerar att göra om efter köp.
Att ta snabba beslut vid lån är aldrig bra då det kan bli kostsamt för dig. Är du i akut behov av renovering så använd vår jämförelsetjänst högst upp på sidan för att i lugn och ro kunna jämföra dina alternativ.