Låna till renovering

lan lag ranta

Kan man låna till renovering?

Det går absolut att låna till renovering, faktum är att det är en av de allra vanligaste sakerna som vi svenskar lånar pengar till.

Du kan låna till din renovering med eller utan säkerhet, genom privatlån utan säkerhet och medlemslån eller ett utökat bolån.

Privatlån utan säkerhet (blancolån)

Med ett privatlån utan säkerhet löser du renoveringskostnaderna utan att du behöver lämna någon säkerhet, eller något i pant, för lånet.

Du kan du låna allt mellan 10 000 upp till 600 000 kronor och behöver inte uppge vad pengarna ska användas till.

Skulle din renovering bli billigare än de pengar du lånat kan du med andra ord använda pengarna till annat.

Innan du ansöker om privatlån utan säkerhet gör du klokt i att använda vår jämförelsetjänst, för att hitta den långivare som kan ge dig den allra lägsta effektiva räntan.

Du betalar sedan av ditt lån under en förutbestämd löptid, och har alltid möjlighet att lösa lånet i förtid om du skulle vilja det.

Medlemslån

Om du är medlem i ett fackförbund och vill ta ett privatlån utan säkerhet för renoveringen, så bör du även slänga ett öga på medlemslån, som erbjuds av olika banker.

Medlemslånet fungerar precis som ett privatlån utan säkerhet, men räntan är fast och har bestämts i samråd med fackförbundet och banken.

Detta kan gynna dig som får en för hög ränta när du ansöker om ett vanligt privatlån.

Låna till renovering på bolån

Om du äger din bostad och har bolån finns möjligheten att utöka bolånet, för att på så vis få loss pengar till en renovering.

Fördelen med att låna upp till renovering jämförelse med att ta ett privatlån utan säkerhet är att du i regel får lägre ränta och avgifter.

Om du redan har lånat upp din bostad till maxgränsen på 85 procent av bostadens marknadsvärde kan det dock bli svårt att utöka ditt bolån ännu mer. Det krävs alltså att du har utrymme att låna upp bostaden om du ska finansiera din renovering på det här sättet.

Tänk också på att…

… medan blancolån och medlemslån ger dig möjligheten att lösa lånet i förtid, är detta lite krångligare med ett bostadslån. Vill du göra det samma med ditt utökade bostadslån behöver du nämligen betala banken så kallad ränteskillnadsersättning.

Att låna upp bostaden kan också vara lite mer tidskrävande än att ta ett privatlån utan säkerhet. Medan privatlånet kan beviljas helt och hållet online, och ge dig pengarna på kontot redan inom ett dygn, så behöver du ofta anlita en mäklare för att värdera upp din bostad innan du kan utöka ditt bolån.

Hur mycket får man låna till renovering?

Oavsett vilken låneform du använder dig av för att låna till en renovering, så är det korta svaret på frågan om hur mycket du får låna: det beror på dina ekonomiska förutsättningar.

För ett privatlån utan säkerhet gäller att du har god kreditvärdighet och en stabil ekonomi för att du ska kunna låna större summor pengar.

Maxbeloppet för privatlån utan säkerhet ser olika ut hos olika långivare, men du kan inte hitta ett sådant lån som är större än 600 000 kronor. Är det en mer kostsam renovering än så du ska utföra så kan du alltså inte täcka hela renoveringskostnaden enbart med ett privatlån utan säkerhet, oavsett hur god kreditvärdighet du har.

Ett tips för att öka chanserna att beviljas ett privatlån utan säkerhet är att ha en medsökande på lånet. Vissa långivare godkänner också att en borgensman går in och går i god för låntagarens betalningsförmåga.

När det kommer till att låna upp på bostaden för att bekosta renoveringen beror lånesumman du får låna på hur mycket din bostad är värd och om du har utrymme att låna upp bostaden.

Hos de flesta banker finns ett lägsta belopp som du kan höja ditt bostadslån med, vilket är 100 000 kronor. Det högsta belopp du kan få låna går dock inte att säga, utan beror på vad din bostad är värd. Äger du en bostad som är värd flera miljoner kronor och har utrymme att låna upp den, kan du alltså få loss större summor för en renovering än om du hade tagit ett privatlån.

Låna till renovering i samband med köp

Om du vill köpa ett hus som har stora renoveringsbehov, så behöver du först diskutera med din bank eller långivare hur du ska gå till väga för att låna till både bostaden och för att täcka renoveringskostnaderna.

När du tar ett nytt bolån kan du inte samtidigt låna till renoveringen i själva bolånet. Dessa pengar måste lånas genom ett privatlån utan säkerhet. Det är dock inte självklart att långivaren som du tar bolånet hos automatiskt också kommer att godkänna privatlånet för din renovering.

I värsta fall står du då med ditt nyinköpta kråkslott men utan ekonomiska möjligheter att göra de nödvändiga renoveringarna.

När du tar ett nytt bolån kan du inte heller i första skedet ”baka in” ditt privatlån i bolånet, vilket betyder att du måste beräkna så att du verkligen har råd att amortera på båda lånet. Du måste amortera på ditt bolån med minst 1 procent om bolånet är mellan 50 och 70 procent, och 2 procent om lånet är över 70 upp till 85 procent.

Har du tagit ett privatlån utöver det måste du alltså betala av det månadsvis efter överenskommelse.

Steg för steg – så får du ett lån till renovering

Nu när du känner till grunderna för vad som gäller för ett renoveringslån så är det dags att ta det första steget för att också förverkliga renoveringsdrömmen.

Följ med i steg för steg-guiden för att hitta fram till det bästa alternativet för just dig när det kommer till att få ett lån till renoveringen!

 1. Välj typ av lån

Om du redan har ett bolån och en bostad som inte är maxbelånad, så bör du åtminstone se över möjligheterna att låna upp på bostaden för att finansiera din renovering. Särskilt om det är en renovering till en större kostnad (minst 100 000 kronor) som du ska göra är den här lösningen den billigaste i längden.

Har du inte möjligheten att låna upp din bostad är det istället ett privatlån utan säkerhet, eller ett medlemslån, du ska kika närmare på.

Jämför långivare hos en låneförmedlare för att komma igång. Det tas bara en kreditupplysning på dig och samtidigt får du svar från flera banker och långivare hur mycket du kan få låna till renoveringen och vad det kommer att kosta dig i ränta och avgifter.

Handlar renoveringen du behöver göra om en mindre summa pengar är ett tredje alternativ att du bekostar lånet med ditt kreditkort.

Kreditkort har ofta räntefria avbetalningsperioder på upp till två månader, och om du behöver betala av lånet under längre tid kan du jämföra kreditkortets ränta med det du erbjuds för privatlån, för att se om skillnaden är så stor.

Innan du går vidare till steg två behöver du alltså bestämma dig för om du ska ta ditt renoveringslån genom:

 • Utökat bolån
 • Privatlån utan säkerhet eller medlemslån
 • Kreditkort

Vissa långivare kan även ha egna finansieringslösningar för renoveringslån. Se till att utforska alternativen noggrant innan du bestämmer dig! 

 1. Hur mycket behöver du låna?

Precis som med alla typer av lån så behöver du alltid ta en funderare innan du bestämmer dig. Är det nödvändigt att låna pengar till det du ska få gjort eller är det istället möjligt att på egen hand spara ihop pengarna?

Behöver du låna hela beloppet eller kan du finansiera en del ur egen ficka?

Det är lätt hänt att låna för mycket för att man kan, men tänk på att alla pengar du lånar också ska betalas tillbaka någon gång och att du får betala ränta på varenda krona.

Det finns förstås mer eller mindre nödvändiga renoveringar.

Om taket läcker in och fönstren inte isolerar tillräckligt finns det inte så många alternativ annat än att renovera, av rent hälsomässiga skäl.

Att renovera fullt fungerade kök eller badrum för att det är lite mer trivsamt är dock en helt annan typ av renovering, som faktiskt inte ens alltid behöver leda till någon värdeökning av bostaden.

Den här typen av renoveringar är desto viktigare att fundera en extra gång på om de verkligen är nödvändiga att belåna sig för att utföra.

Vi rekommenderar att inte ta större lån än nödvändigt och att inte ta förhastade beslut om renoveringsarbete.

 1. Gör en lånekalkyl

Oavsett vad du kommer fram till så är det viktigt att du gör en lånekalkyl där du listar alla dina inkomster, utgifter och kostnader som tillkommer när du tar ett lån.

Att ta ett lån ger dig snabbt en större summa pengar i handen, men det kommer också med en kostnad.

Innan du skriver på låneerbjudandet behöver du alltså ha klart för dig:

 • Hur mycket du behöver låna
 • Vad den effektiva räntan för lånet blir
 • Hur lång återbetalningstid du ska ha

När du räknat ihop allting i din lånekalkyl får du svaret på om det är möjligt för dig rent ekonomiskt att gå vidare och ta renoveringslånet.

 1. Fler sätt att sänka kostnaderna för din renovering

När du jämför banker och långivare hos en låneförmedlare kan du vara säker på att du får det bästa priset på för ditt renoveringslån.

Men detta är inte det enda du kan göra för att hålla nere renoveringskostnaderna.

Kanske upptäcker du i slutändan att du faktiskt inte behövt spendera alla de pengar som du fick genom privatlånet och kan betala tillbaka dem snabbare än det var tänkt från början?

Här är några tips på hur du kan spara pengar på renoveringen:

 • Gör det själv

Vi förstår att badrumsrenoveringar, golvslipning och vitvaruinstallationer inte är något som gemene man har kunskaper om. Vissa arbeten som har med vatten och el att göra bör du som lekman dessutom inte ens gå nära.

Skulle du dock vara av det händigare slaget, eller känna någon som är det, så finns det mycket pengar att spara på att åtminstone utföra delar av arbetet själv istället för att anlita hantverkare.

 • Jämför hantverkare

Precis som du jämför långivare och banker hos låneförmedlare, kan du idag också jämföra hantverkare inom alla olika typer av arbeten.

Det finns flera sajter som hjälper dig att enkelt skicka in en offertförfrågan och sedan får du svar från flera hantverkare samtidigt. Detta gör det möjligt att jämföra priser och således välja en firma som har ett lägre pris.

 • Använd ROT

Många olika typer av renoveringsarbete omfattas av ROT om du anlitar hantverkare. Det betyder att du får rabatt på arbetskostnaden, på så mycket som 30 procent. Det här är en rabatt som många inte tänker på när man kalkylerar inför att ta ett renoveringslån. Kolla därför upp vad priset för renoveringsarbetet blir efter ROT-avdrag!

 • Välj billigare material

Ibland får man faktiskt prioritera, inte minst när det kommer till att välja material inför renoveringen. Kostnaderna drar lätt iväg när det allra mest högkvalitativa märkesmaterialet ska väljas, och många gånger är det faktiskt helt i onödan.

Se till att hitta en bra balans mellan pris och kvalitet istället för att välja det allra dyraste. Även om du har råd att finansiera det dyrare materialet med ditt renoveringslån, så gör det i längden mycket gott för plånboken att du sparat de där tusenlapparna på att välja lite mindre kostsamma material för vissa delar av renoveringen.

Sammanfattning

Ett renoveringslån är ett sätt att finansiera både mindre och större renoveringar.

Det finns flera olika typer av lån att ta när du ska låna till en renovering, och vilket som passar dig bäst beror på dina ekonomiska förutsättningar.

Om du äger din bostad och den inte är högt belånad kan det vara en bra lösning att låna upp bostaden för att finansiera din renovering.

En snabbare och enklare lösning kan istället vara ett blancolån, eller ett medlemslån, som låter dig låna mindre till större belopp. Ofta har du pengarna på kontot redan inom ett dygn.

Om det handlar om mindre belopp som du behöver låna kan det också vara en idé att se vad du har för villkor på ditt kreditkort – kanske kan du bekosta renoveringen med kortet istället?

Innan du lånar till en renovering är et viktigt att du gör en kalkyl över kostnaderna. Om du ska anlita hantverkare kan du först ta in offerter från några olika firmor för att få en bild över vad slutpriset för renoveringen kan komma att bli.

Det är också viktigt att du jämför långivare innan du tar ett lån, och inte förhastar dig. I längden är det jobbigt att betala av på ett lån med onödigt hög ränta.

Vanliga frågor och svar

Renoveringslån – hur funkar det?

Vissa banker har särskilt anpassade lån för renovering, men det allra vanligaste är att du helt enkelt tar ett privatlån utan säkerhet (blancolån), där pengarna kan användas till vad du vill (vilket i det här fallet är en renovering). Att utöka bolånet är ett annat sätt att finansiera sin renovering.

Kan jag låna till renovering hos min bank?

Alla banker erbjuder lån som kan användas för renovering. Vi rekommenderar dock att du alltid jämför banker och långivare hos en låneförmedlare innan du lånar pengar. Chansen är att du kan få låna pengar billigare hos en annan långivare än din vanliga bank.

Går det att låna till renovering av fritidshus?

Javisst! Det fungerar på samma sätt som när du lånar till renovering för din villa eller lägenhet. Med andra ord genom att du tar ett blancolån eller utökar bolånet.

Jag får inte låna till renovering – vad kan jag göra?

Om du blivit nekad ett renoveringslån av banken, exempelvis för att din bostad redan är maxbelånad, så kan du titta på andra alternativ. Kanske kan du ta ett privatlån utan säkerhet eller ett medlemslån?

 Är det värt att låna till renovering vid försäljning?

Om renoveringen ökar bostadens värde kan det eventuellt vara värt att låna till renovering beroende på hur dyrt lånet blir. Tänk på att de nya köparna kanske inte gillar den nya stil du har tänkt på exempelvis kök eller badrum och planerar att göra om efter köp.

Jag behöver snabbt renovera men vet inte vilket lån jag ska välja – vad gör jag?

Att ta snabba beslut vid lån är aldrig bra då det kan bli kostsamt för dig. Är du i akut behov av renovering så använd vår jämförelsetjänst högst upp på sidan för att i lugn och ro kunna jämföra dina alternativ.