Lån utan fast anställning

Det kan vara svårt att hitta ett bra lån utan fast anställning. Jämför långivare hos oss för att hitta lånet med de bästa villkoren!

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Ett av de vanligaste kraven som ställs på den som vill ta ett lån är att en fast deklarerad inkomst kan uppvisas, vilket oftast innebär att man innehar en fast anställning.En stadig inkomst ses förstås som en garant för långivaren att lånet kommer att kunna betalas tillbaka och dessutom är det ju sällan en bra idé för den enskilde att ta ett lån om det inte heller finns en stadig inkomst, vilket vi skriver om här.Men ett fast jobb är förstås inte det enda sättet att garantera låneförmedlare att man har tillräckligt bra ekonomi för att betala tillbaka ett lån, och därför finns det faktiskt möjligheter även för den som inte har en fast anställning.

Om du har återbetalningsförmåga men inget fast jobb

Om du har en god ekonomisk situation och kan visa upp det för långivaren, så finns det goda möjligheter att ändå beviljas ett lån. I slutändan är ju trots allt det viktigaste för långivaren att du kan bevisa att du är en kund som kommer att kunna betala av ditt lån som överenskommet. 
 • Det kan ju exempelvis vara så att du har en större summa pengar på kontot, men inte något arbete. Under sådana förutsättningar är många långivare mer än villiga att bortse från kravet på en fast inkomst, eftersom de har svart på vitt att du har ekonomiska resurser att betala av ett lån, baserat på hur mycket pengar du har på ditt konto.
 
 • Om du inte tjänar tillräckligt med pengar själv för att nå upp till inkomstkravet, för att arbetar deltid eller studerar, så är det i regel svårt att få ett lån beviljat, eftersom du inte kan garantera för långivaren att du kommer att kunna betala tillbaka. Men det finns faktiskt goda chanser att få lånet beviljat även under sådana här förutsättningar om du har en medsökande på lånet eller skaffar en borgensman som kan gå i god för dig.En borgensman binder i sin tur upp sig på att betala om det skulle visa sig att du inte kan betala, så du måste förstås vara säker på att du kan sköta avbetalningarna på lånet innan du ber någon att vara din borgensman.
 
 • Om du jobbar som konsult eller frilansare så vet du att inkomsterna oftast inte kommer lika regelbundet som med ett fast jobb. Samtidigt kan ju inkomsterna vara minst lika bra. Därför kan vissa långivare gå med på att frångå kravet på ett fast jobb med en månatlig inkomst, och istället bedöma dina betalningsförmåga baserat på din årsinkomst.

Låna som pensionär

Som pensionär kan det vara svårt att få lån. Man har ju förstås ingen fast anställning, men pensionen är ju onekligen en fast inkomst som kommer in varje månad.Samtidigt är tyvärr den månatliga pensionen låg för många, och de får därför svårt att beviljas ett lån. Även för pensionärer kan dock långivare göra undantag om det finns större summor pengar sparade.Chanserna att få ett lån beviljat ökar också om man har en medsökande, eller om man låter en son eller dotter med en stabil ekonomisk situation gå i borgen för en.Ett par aktörer på marknaden erbjuder också något som kallas ”kapitalfrigöringskrediter”, vilket innebär att pensionärer som äger en bostadsrätt värd minst en halv miljon eller ett hus värt minst 900 000 kronor kan beviljas att låna på sin bostad.Det förutsätter dock att bostaden ligger i ett område som har en förväntat positiv prisutveckling.En låneförmedlare som erbjuder det här alternativet till pensionärer är Bluestep.

Undvik för många kreditprövningar

En annan viktig aspekt när det kommer till att beviljas ett lån, är att din så kallade kreditvärdighet är hög.Kreditvärdighet är kort och gott ett mått på hur god din betalningsförmåga anses vara. Och ju högre kreditvärdighet, desto större chans att du ska beviljas ett lån.Det är flera faktorer som avgör om din kreditvärdighet anses vara hög eller låg, bland annat inkomst, månadsutgifter och livssituation.I omdömet tas också med om du sedan tidigare har många smålån, krediter, betalningsanmärkningar, eller om det har tagits många kreditupplysningar på dig.Du vill alltså undvika att det tas för många kreditupplysningar på dig. Det finns ett par olika sätt att undkomma det.Vissa låneförmedlare tar ingen kreditupplysning på dig genom UC (Upplysningscentralen), vilket innebär att kreditupplysningen inte registreras i deras databas. Läs mer om kreditprövningar utan UC här.Ett annat sätt är att jämföra flera olika långivare mot varandra genom en jämförelsetjänst som Sambla. Tjänsten låter dig få låneerbjudande från flera olika låneförmedlare, men bara en enda kreditupplysning tas, till skillnad om du hade ansökt hos varje låneförmedlare enskilt.

Låneförmedlare för dig utan fast anställning

Här listar vi låneförmedlare som erbjuder lån du kan ta utan fast anställning. Du ansöker om lån direkt via nätet. Observera dock att du i de allra flesta fall fortfarande behöver en taxerad inkomst för att kunna beviljas ett lån.Du kan själv jämföra de olika aktörerna och hitta ett bra lån billigt som passar dig. Tänk på att alltid noggrant läsa igenom lånevillkor och avtal innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Ta dig även tid att räkna ut den effektiva räntan för lånen du jämför innan du bestämmer dig för vilken aktör du väljer att låna genom.Utan fast anställning får man generellt tyvärr räkna med att räntan på lånet kommer att bli ganska hög, så det är viktigt att verkligen undersöka alternativen och hitta den långivare som kan ge dig de bästa villkoren.

 

Vanliga frågor och svar

✅ Kan jag få lån utan fast anställning?

Ja, det finns långivare som beviljar lån även för personer utan fast anställning. Ofta krävs det då att du har en bra återbetalningsförmåga.

✅ Hur mycket pengar kan jag låna?

Det beror både på vad långivarna har satt som en maxgräns och hur din ekonomiska situation ser ut.

✅ Hur kan jag öka chanserna att få ett lån beviljat?

Ju bättre återbetalningsförmåga du kan visa upp desto större chans har du att få ett lån beviljat. Chanserna ökar också om du kan ta med en medsökande på lånet så att ni är två som står på lånet.

✅ Varför är det svårt att få lån utan en fast anställning?

Långivarna tar en större risk genom att låna ut pengar till en person utan fast anställning. De vill ofta se att det finns en bra möjlighet att de får tillbaka hela skulden från dig.

✅ Hur kan jag visa att jag har en bra återbetalningsförmåga?

Det finns flera sätt att visa att du kan betala tillbaka lånet. Om du äger fastigheter eller andra värdefulla ägodelar visar du att du har en viss säkerhet för lånet. Om du har få kreditupplysningar de senaste tolv månaderna ses det som positivt eftersom du inte verkar ta mycket lån generellt. Genom att inte ha några andra skulder eller lån sedan tidigare tyder också på att det är en mindre risk för långivaren.

✅ Hur får jag få kreditupplysningar?

Varje kreditupplysning försvinner efter tolv månader så det bästa är att vänta ut att ta ett nytt lån tills dessa har försvunnit. Det går också att söka lån via låneförmedlare som samarbetar med flera banker. Då får du endast en kreditupplysning även om du får låneerbjudande från flera banker.