Vad kostar lånet?
Hur mycket kommer ditt lån att kosta dig varje månad? Det är något som många funderar över. Inget lån kommer helt gratis. Det kommer tillkomma betalningar som uppläggningsavgift, ränta, aviavgift och andra avgifter. Du bör alltid se till att vara på det klara med vad som tillkommer på ditt lån utöver amorteringen redan innan du bestämmer dig för att teckna ett lån.
De flesta långivare har en kalkyl på sin hemsida där du kan räkna på hur mycket ett lån kommer att kosta dig. Ett tips är att jämföra olika långivare för att hitta bästa alternativet för dig och din ekonomi. Vi rekommenderar låneförmedlare som Lendo, Zmarta, Sambla, Enklare och Advisa.
Hur räknar jag på lån?
Så hur gör jag för att räkna ut hur mycket ett lån kommer att kosta? Det första du ska göra är att avgöra hur mycket du behöver låna, hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka och vad du ska ha pengarna till.
Tänk på:
- Lånebelopp
- Löptid
- Lån med eller utan säkerhet
Om du ska låna till en bostad eller en bil är det vanligt att man väljer ett lån med säkerhet – då är bostaden eller bilen säkerheten. Om man ska låna till något annat är det vanligt med ett privatlån utan säkerhet. Räntan påverkas av vilken typ av lån du väljer. En lån med säkerhet har vanligtvis lägre ränta än ett privatlån utan säkerhet. Ett privatlån har dessutom ofta rörlig ränta. Räntan sätts utifrån just dina ekonomiska förutsättningar.
Om du har ett lån med rörlig ränta sjunker och stiger tillsammans med Riksbankens styrränta.
Räkna med räntehöjningar
När du räknar på ditt lån ska du alltid räkna på om du kommer att ha råd med betalningarna på lånet även vid en eventuell räntehöjning. Du bör alltså ha en ganska god marginal för att vara säker på att du inte kommer ha svårt att betala tillbaka.
Om du får svårt att betala tillbaka, kan det leda till att lånet blir dyrare än du tänkt dig med påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och inkassokostnader. I värsta fall kan betalningssvårigheter även leda till betalningsanmärkningar.
Så påverkar räntan ditt månadsbelopp
Lånebelopp | Exempelränta | Räntekostnad |
---|---|---|
7000 000 | 3,60 % | 2 100 kr/mån |
700 000 | 4,30 % | 2 508 kr/mån |
700 000 | 4,36 % | 2 543 kr/mån |
700 000 | 5,00 % | 2 917 kr/mån |
Räkna med den effektiv ränta
För att räkna ut hur mycket lån kommer att kosta dig, både i månaden och totalt när hela lånet är betalt, är det viktigt att du räknar med den ränta du blir erbjuden tillsammans med alla andra avgifter som kan tillkomma. Det kan ibland tillkomma både aviavgifter, administrationsavgifter och årsavgifter för ett lån. Det är därför viktigt att du tar med även dessa när du ska räkna ut hur mycket lånet kostar.
Räkna samman dessa avgifter utslaget på ett år och ta med räntekostnaden. Då får du fram vad som kallas för den effektiva räntan. Du kan då på ett enkelt sätt jämföra olika lån med varandra.
Använd en lånekalkyl
Om du tycker det är krångligt att räkna på lån själv, finns en mängd sidor på internet där du kan jämföra lån med varandra. Det kan vara ett bra sätt att få en överblick över vad som finns och vad de olika långivarna erbjuder. Det kan också vara bra att du själv kontaktar banken för att få reda på vilken ränta som banken kan erbjuda dig. Ibland kan det också gå att förhandla både om räntan och andra avgifter om du själv tar kontakt med banken.
Vad påverkar räntan?
En låg ränta är något de flesta strävar efter när de ska låna pengar från en bank eller annan kreditgivare eller låneinstitut. Men vad är det då som påverkar hur hög räntan blir för det belopp du lånar? Hur kan du vara säker på att just du får marknadens lägsta ränta? Det enkla svaret på den frågan är att du aldrig kan veta detta säkert, då räntan oftast sätts för just dig, baserat på några olika faktorer. Det viktiga är att jämföra olika alternativ så att du får lägsta möjliga ränta för just dig och din ekonomi.
Styrräntan
För det första påverkas alla räntor av Riksbankens styrränta, också kallad reporäntan. Om du tar ett lån med en rörlig ränta kommer denna att följa Riksbankens ränta i både upp- och nedgångar. Detta kan vara bra att tänka på om du lånar pengar när räntan är mycket låg. Du måste alltid säkerställa att du och din ekonomi klarar av en eventuell räntehöjning under lånets hela återbetalningstid.
Räntan baseras på en kreditbedömning
Räntan är också individuell och baseras på den kreditbedömning som görs av banken eller långivaren när du ansöker om lånet. Banken avgör då hur stor risk de finner förknippat med att låna ut pengar till just dig.
Kreditbedömningar görs bland annat baserade på inkomst, skulder, betalningshistorik och anställningsform. Om du saknar en fast anställning kan banken anse att det är osäkrare att låna ut pengar till dig än vad det hade varit om du hade haft en tillsvidareanställning.
Har du tidigare misskött betalningen av lån och krediter eller andra räkningar kan räntan bli högre. Även här anser banken att risken blir större att låna ut pengar till dig.
Att inkomsten påverkar räntan kommer kanske inte som en överraskning. Banken räknar alltid med huruvida du kommer att ha råd med en räntehöjning. Dina inkomster påverkar också hur mycket du faktiskt får låna av banken.
Fast eller rörlig ränta
Ibland kan man välja mellan fast och rörlig ränta. Fördelarna med att ha en fast ränta är att man vet hur mycket man kommer att betala för sitt lån. Undersökningar har dock visat att genomsnittet för en rörlig ränta oftast är lägre, varför man kan tjäna på en rörlig ränta även om det kan kännas mer osäkert jämfört med en i förväg fastställd ränta.
Jämför effektiv ränta
Tänk också på att alla banker har sin egen metod för att fastställa hur stor risken är med att låna ut pengar till just dig. Det är därför inte lönt att jämföra dina villkor alltför noga med andras. Var istället noga med att jämföra vilken effektiv ränta just du skulle få hos olika kreditgivare.
Vanliga frågor och svar om kostnader för lån
Effektiv ränta är ett nyckelbegrepp för att förstå den totala kostnaden för ditt lån. Den effektiva räntan är räntan plus andra avgifter som tillkommer på lånet. Det är alltså den effektiva räntan som är det mest intressanta, snarare än den nominella räntan. Idag är långivare skyldiga att uppge vad den effektiva räntan blir på lån, så när tecknar ett lån ska den totala kostnaden vara tydligt utskriven.
Typ av lån, personlig ekonomi och avbetalningsvillkor är några faktorer som påverkar kostnaderna för ett lån. Vad ett lån kostar är således högst individuellt, så det första du bör göra är att fundera på vilken typ av lån du vill ta och sedan jämföra långivare mot varandra genom en låneförmedlare som du hittar via söktjänsten på Lånlågränta.se.
Det finns många långivare och banker på marknaden som kan erbjuda riktigt bra effektiv ränta på lån. Genom att jämföra långivare genom en låneförmedlartjänst kan du vara säker på att hitta långivaren med bäst villkor för just dig.
Ofta går det att få lägre räntekostnader om du har en medsökande på lånet. Sedan bör du inte låna mer än vad du behöver. Ju högre summa du lånar desto större risk för långivaren och högre ränta. Det bör också använda dig av en låneförmedlare så att du hittar den långivare som kan ge dig bäst effektiv ränta på lån.
När du tar ett lån ska det tydligt framgå i informationen från långivaren vad din månadskostnad för lånet blir anpassat för olika löptider.