Får man låna till sin kontantinsats?
Många som är i färd med att köpa bostad eller bil ställer sig numera frågan om man får låna till sin kontantinsats och i så fall hur det går till?
I normalfallet får du endast låna upp till 85 % av bostadens värde som bolån, det vill säga med bostaden som säkerhet för lånet. Resterande belopp måste du kunna betala kontant. Kanske har du en befintlig bostad du ska sälja i samband med köpet av den nya bostaden eller så har du sparade pengar som du kan använda till detta.
Om du inte har några sparade pengar eller om du är förstagångsköpare kan det vara svårt att betala 15 % kontant. Så hur gör man då? Det ska vi titta närmare på i den här texten.
Räkneexempel – kontantinsats
Så mycket måste du betala i kontantinsats vid bostadsaffären.
Bostadens pris | Bolån | Kontantinsats |
---|---|---|
1 000 000 kr | 850 000 | 150 000 |
2 000 000 | 1 700 000 | 300 000 |
3 000 000 | 2 550 000 | 450 000 |
Kontantinsatslån
Det finns banker som inte lånar ut till kontantinsatsen alls, men det finns en hel del aktörer som erbjuden den här typen av lån. Vissa av dessa lånar ut till en del av kontantinsatsen, medan andra kan erbjuda lån som täcker hela kontantinsatsen. Inställningen skiljer sig alltså åt kraftigt mellan de olika bankerna och låneinstituten.
De banker som faktiskt lånar ut till kontantinsatsen gör detta i form av ett lån utan säkerhet – i praktiken ett privatlån. Det innebär en högre ränta som både är rörlig och sätts med hänsyn till dina personliga ekonomiska förutsättningar. Vilka kreditkrav bankerna har skiljer sig dock åt, då alla långivare har olika modeller för hur de räknar ut en hushållsbudget och vilka marginaler som måste finnas för att de ska bevilja ett lån.
Jämför alltid lån innan du bestämmer dig för ett – det finns mycket pengar att spara.
Läs mer om kontantinsatslån här.
Så fungerar kontantinsatslån
När du ansöker om ett kontantinsatslån kommer banken alltid att göra en kreditprövning för att se om du har råd med den extra kostnad ett lån utan säkerhet innebär för din ekonomi. Man räknar också med hur marginalerna ser ut vid en eventuell räntehöjning. Denna prövning görs för både din och bankens säkerhet.
Vissa banker godkänner att du tar lån med någon annans bostad som säkerhet. Kanske har du föräldrar eller andra släktingar som inte har fullt belånade bostäder och som kan tänka sig att hjälpa till? Diskutera gärna med din bank kring hur detta fungerar.
Vilken lösning som passar dig och ditt hushåll bäst vet bara du, men det är alltid viktigt att du känner dig trygg med att du har en överblick av din ekonomi och dina kostnader innan du gör den stora ekonomiska investering som en bostadsaffär innebär för de flesta.
Jämför gärna räntor för lån utan säkerhet hos de olika långivarna för att vara säker på att du får den ränta och de villkor som är bäst för just dig.
Ska man ta kontantinsatslån?
Är det fördelaktigt att ta ett lån för att täcka kontantinsatsen? Vi reder ut för- och nackdelarna.
Fördelar med kontantinsatslån
- Större möjlighet för förstagångsköpare att boka bostad
- Kan möjliggöra bostadsköp trots att man inte hunnit spara
- Möjlighet att låna bara till en del av kontantinsatsen
Nackdelar med kontantinsatslån
- Ytterligare en lånekostnad utöver bolånet
- Mer fördelaktigt att spara ihop till kontantinsatsen
Bättre att spara ihop till kontantinsatsen
Generellt sett kan man säga att det bästa alltid är att försöka spara ihop till kontantinsatsen på egen hand. Du slipper då dyra lån utöver bostadslånet, och du får ränta på dina sparade pengar under tiden. Du har då också betydligt bättre marginaler att köpa ett boende för.
Lån är ett alternativ om du inte har tid att spara
Ibland kanske man inte har tid att spara ihop till kontantinsatsen men har marginaler för att låna till denna. Då kan ett lån vara ett alternativ. Det bästa är naturligtvis om du amorterar så mycket som möjligt på detta lån så att du inte behöver ha onödigt höga månadskostnader för länge.
Spara en del och låna en del av kontantinsatsen
Ytterligare ett alternativ är att bara låna till en del av kontantinsatsen, och betala en del själv. Detta är ett alternativ fler banker erbjuder än alternativet att låna till hela kontantinsatsen.
Diskutera dina alternativ kring kontantinsatsen
Kontakta din bank för att diskutera den bästa lösningen för dig med hänsyn till hur dina betalningsmöjligheter ser ut. Tänk på att den ränta du får om du lånar till kontantinsatsen sätts med hänsyn till just din ekonomi och till mångt och mycket är en rörlig ränta.
Tänk också på att du inte kan låna pengar till pantbrev och lagfart om du köper ett hus. Detta måste du i princip alltid kunna betala själv. Hur stora dessa belopp är beror på hur mycket din bostad kommer att kosta.
Familj och släkt kanske kan hjälpa dig med kontantinsatsen?
Om du inte har tid att spara ihop till kontantinsatsen kanske ett alternativ kan vara att låna till hela eller delar av kontantinsatsen av familj eller släktingar. Var dock noga med att skriva ett korrekt skuldebrev där ränta, betalningstid och alla villkor framgår tydligt. Ett annat alternativ kan vara att låna med någon annans fastighet som säkerhet. Kontakta din bank för att diskutera vilka möjligheter som finns för just dig och din familj.
Vanliga frågor och svar om kontantinsats
Kontantinsatsen är 15 % av priset på bostaden. Om du köper en bostad för 1 000 000 kronor blir kontantinsatsen alltså 150 000 kronor. Denna del av ett bostadsköp ingår inte i ett bostadslån, utan betalas kontant eller via ett kontantinsatslån.
Ja, det är möjligt att låna till delar av eller hela kontantinsatsen. Den här typen av lån är i regel ett privatlån utan säkerhet. Läs mer om kontantinsatslån och hur det fungerar här.
I regel är det alltid bättre att spara ihop pengar till kontantinsatsen och betala den själv – då blir de totala kostnaderna för bostaden lägre. Om detta inte är möjligt kan man finansiera kontantinsatsen med ett lån.
300 000 kr blir kontantinsatsen om bostaden kostar 2 miljoner kronor. Du hittar en tabell med för räkneexempel på vår sida.