Inkasso

Om du inte betalar din faktura i tid kan du få ett inkassokrav. Vad innebär det egentligen att hamna hos inkasso? Vi reder ut processen.

lan lag ranta

Om du inte betalar dina räkningar

Om du inte betalar dina räkningar, fakturor eller lån i tid kan betalningen gå till inkasso. Det är företaget som skickat fakturan som bestämmer om de vill få hjälp att driva in skulden av ett inkassoföretag eller inte. Innan man får ett krav från inkasso brukar företaget välja att skicka ut en påminnelse, men det är inget tvång. En missad betalning kan alltså gå direkt till inkasso om man har otur.

Detta är inkasso

Inkasso är en åtgärd från en person eller ett företag som riktas åt en annan part som inte har betalat en skuld inom utsatt tid. En påminnelse om betalning eller information om att betalningskravet kan komma att överlämnas till inkasso räknas inte som en inkassoåtgärd.

Den part som är skyldig pengar brukar kallas för gäldenär och den som är fordringsägare kallas borgenär. Borgenären kan välja att själv driva in skulden eller anlita ett inkassoföretag som ansvarar för att skulden betalas, vilket är vanligast. Skulle inkassoåtgärderna inte leda till resultat kan borgenären vidta rättsliga åtgärder.

Vad innebär då inkasso för dig?

Att få ett inkassokrav innebär kortfattat att du har fått ett krav om betalningen från din långivare via en indrivningsinstans, ett inkassoföretag.

När du har hamnat hos inkasso tillkommer en avgift på 180 kronor som du behöver betala utöver det du redan är skyldig (plus eventuella påminnelseavgifter och dröjsmålsränta). Inkasso är steget innan Kronofogdemyndigheten och det sista steget innan du får betalningsanmärkning.

När får man ett inkassokrav?

  • Du har fått hem en faktura som du inte har betald när sista förfallodatum passerat
  • Din betalning har inte kommit fram till företaget
  • Du har inte kontaktat företaget och kommit överrens om andra betalvillkor än de som står på den ursprungliga fakturan

Vad kan du göra om du hamnat hos Inkasso?

Att betala ditt inkassokrav omgående är självklart det bästa alternativet. Anser du att betalkravet inte är korrekt (exempelvis för att du redan betalat fakturan) kan du välja att bestrida det genom att kontakta bolaget som är ansvarigt för ditt krav.

Skulle du inte ha möjlighet att betala i tid kan du kontakta företaget som tillhandahåller det och be om en avbetalningsplan. Denna har en kostnad på 170 kronor.

När hamnar skulden hos Kronofogden?

Ett företag är inte skylda att varesig skicka ut en påminnelsefaktura eller ett inkassokrav. Om sista förfallodag har passerat kan de välja att kontakta Kronofogden direkt för att få hjälp med skulden.

Vanligtvis väljer företag dock att först skicka ut en påminnelse sedan kontakta ett inkassoföretag. Det är dock viktigt att veta att risken finns att skulden går direkt till Kronofogden vilket kan innebära en betalningsanmärkning.

Vilka långivare godkänner betalningsanmärkningar?

I tabellen nedan hittar du information om långivare godkänner betalningsanmärkningar eller inte.

Långivare Betalningsanmärkning
Lendo

Ja*
Sambla

Ja*
Enklare

Ja*
Zmarta

Ja*
Advisa

Ja*
Coop MedMera Bank

Nej
Ferratum

Ja
Brixo Ja

*Detta är låneförmedlare som samarbetar med flera banker. Vissa, men inte alla, av dessa banker godkänner betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor och svar om inkasso

Jag har fått ett inkassokrav. Vad gör jag nu?

Att få ett inkassokrav är aldrig kul, främst för att det ursprungliga beloppet som du skulle ha betalat nu har blivit större. Men det bästa är att bita i det sura äpplet och betala din skuld. När den väl är betald är allt i sin ordning och du slipper att ärendet går vidare till Kronofogden.

Vad är inkassolagen?

Sedan 1970-talet finns inkassolagen i Sverige. Den innehåller bestämmelser för de bolag som bedriver inkassoverksamhet.

Jag har bestridit den ursprungliga betalningen men får ändå ett inkassokrav. Varför?

Om du har haft skäl att bestrida den ursprungliga räkningen bör du inte få något inkassokrav. Om det skulle hända har inkassobolaget antagligen inte fått information om att du bestridit betalningen eller så har du inte haft befogade skäl att bestrida den. Om du har haft skäl att bestrida betalningen och ändå får ett inkassokrav så kan de inte enligt lag kräva dig på betalningen. Det krävs dock att du kan bevisa för inkassobolaget att du har bestridit betalningen och haft fog för det.

Jag kan inte betala hela inkassoskulden. Kan jag få en avbetalningsplan?

I många fall är det möjligt att du kan få upprätta en avbetalningsplan om du har svårt att betala hela skulden på en gång. Det är dock ingen rättighet och upp till företaget som du ursprungligen är skyldig pengar.

Vad finns det för inkassobolag?

Det finns många inkassobolag i Sverige. Bland några av de mest kända finns Intrum, Sergel och Svea ekonomi. Vissa kreditgivarna driver dock själva in skulden.

Vad kostar det extra när jag fått inkassokrav?

När din obetalda räkning gått vidare till inkasso tillkommer en inkassoavgift på 180 kronor och eventuellt även dröjsmålsränta. Det blir med andra ord dyrt att låta räkningen gå vidare till inkasso.