Inkasso

Har du fått krav från inkassobolag för en räkning som inte betalats i tid? Om du varit oförmögen att betala tillbaka ditt lån kommer ärendet att hamna hos Inkasso. Det innebär att långivaren delger dig ett kravbrev på den summa du glömt eller låtit bli att betala. Att hamna hos Inkasso kan få tråkiga konsekvenser för dig rent ekonomiskt.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vad innebär då Inkasso för dig?

Det innebär kortfattat att du fått ett krav om betalningen från din långivare via en indrivningsinstans. När du hamnat hos Inkasso tillkommer en avgift på 180 kronor som du behöver betala utöver det du redan är skyldig (inklusive påminnelseavgiften). Inkasso är steget innan Kronofogdemyndigheten och därför det sista steget innan du får betalningsanmärkning.

Vad kan du göra om du hamnat hos Inkasso?

Att betala ditt inkassokrav omgående är självklart det bästa alternativet. Anser du att betalkravet inte är korrekt (exempelvis för att du redan betalat fakturan) kan du välja att bestrida det genom att kontakta bolaget som är ansvarigt för ditt krav. Skulle du inte ha möjlighet att betala i tid kan du kontakta företaget som tillhandahåller det och be om en avbetalningsplan. Denna har en kostnad på 170 kronor.

Vanliga frågor och svar

✅ Jag har fått ett inkassokrav. Vad gör jag nu?

Att få ett inkassokrav är aldrig kul, främst för att det ursprungliga beloppet som du skulle ha betalat nu har blivit större. Men det bästa är att bita i det sura äpplet och betala din skuld. När den väl är betald är allt i sin ordning och du slipper att ärendet går vidare till Kronofogden.

✅ Vad är inkassolagen?

Sedan 1970-talet finns inkassolagen i Sverige. Den innehåller bestämmelser för de bolag som bedriver inkassoverksamhet.

✅ Jag har bestridit den ursprungliga betalningen men får ändå ett inkassokrav. Varför?

Om du har haft skäl att bestrida den ursprungliga räkningen bör du inte få något inkassokrav. Om det skulle hända har inkassobolaget antagligen inte fått information om att du bestridit betalningen eller så har du inte haft befogade skäl att bestrida den. Om du har haft skäl att bestrida betalningen och ändå får ett inkassokrav så kan de inte enligt lag kräva dig på betalningen. Det krävs dock att du kan bevisa för inkassobolaget att du har bestridit betalningen och haft fog för det.

✅ Jag kan inte betala hela inkassoskulden. Kan jag få en avbetalningsplan?

I många fall är det möjligt att du kan få upprätta en avbetalningsplan om du har svårt att betala hela skulden på en gång. Det är dock ingen rättighet och upp till företaget som du ursprungligen är skyldig pengar.

✅ Vad finns det för inkassobolag?

Det finns många inkassobolag i Sverige. Bland några av de mest kända finns Intrum, Sergel och Svea ekonomi. Vissa kreditgivarna driver dock själva in skulden.

✅ Vad kostar det extra när jag fått inkassokrav?

När din obetalda räkning gått vidare till inkasso tillkommer en inkassoavgift på 180 kronor och eventuellt även dröjsmålsränta. Det blir med andra ord dyrt att låta räkningen gå vidare till inkasso.

 

Inkasso är en åtgärd från en person eller ett företag som riktas åt en annan part som inte har betalat en skuld inom utsatt tid. En påminnelse om betalning eller information om att betalningskravet kan komma att överlämnas till inkasso räknas inte som en inkassoåtgärd. Den part som är skyldig pengar brukar kallas för gäldenär och den som är fordringsägare kallas borgenär. Borgenären kan välja att själv driva in skulden eller anlita ett inkassoföretag som ansvarar för att skulden betalas, vilket oftast är vanligast. Skulle inkassoåtgärderna inte leta till resultat kan borgenären vidta rättsliga åtgärder.