Så fungerar ett huslån
Ett huslån tar man för att bekosta ett köp av ett hus. Det kan handla om en villa eller ett fritidshus. Vilken typ av hus den än rör sig om så fungerar huslånet på ett liknande sätt: du kan finansiera delar av ditt husköp med ett huslån, men aldrig hela summan.
Vi tittar närmare på hur huslån fungerar och vilka krav, villkor och möjligheter som finns.
Huslån – ett lån med säkerhet
Huslån är ett lån med pant, eller säkerhet. Det innebär att man pantsätter något, i det här fallet ett hus, när man tar lånet. Säkerheten ger en trygghet till banken att lånet kommer att bli betalt även om du skulle få ekonomiska problem och inte kunna betala månadsavgifterna. Om du inte kan betala ditt lån får banken nämligen sälja ditt hus för att betala lånet.
Ett säkerhetslån innebär att du kan få bättre ränta och lånevillkor än vid till exempel ett privatlån utan säkerhet. Att ta ett huslån när man köper ett hus är därför en god idé och något som de allra flesta gör.
Huslån och kontantinsats
Det finns en gräns satt som avgör hur stor del av huset du får finansiera med ett huslån och hur mycket du måste stå för själv. För huslån gäller att högst 85 % av huspriset får betalas med bolån, de 15 % som blir över måste finansieras på annat sätt. De 15 % man måste stå för själv kallas kontantinsats. Den kan man betala med sparat kapital, alternativ finansiera med ett kontantinsatslån. Tänk dock på att kontantinsatslånet kommer ha betydligt högre ränta än huslånet.
Huslånsränta
När det gäller huslån och ränta har vi redan etablerat att huslån har lägre ränta än privatlån på grund av säkerheten. Det finns dock fler ränteaspekter man bör ta hänsyn till innan man väljer sitt huslån.
Bunden och rörlig huslånsränta
När man tar ett huslån kan man bestämma själv om man vill ha bunden eller rörlig huslånsränta. Bunden huslånsränta innebär att räntan är satt under ett visst antal år – vanligtvis ett till tio år. Då påverkas inte huslånsräntan av ränteläget och Riksbankens styrräntas uppgångar och nedgångar.
Vid rörlig huslånsränta binder man räntan under endast tre månader i taget. Om ränteläget i landet går upp kommer alltså huslånsräntan att gå upp – och samma sak gäller om räntan går ner.
Amorteringskrav och huslån
Hur amorteringarna ser ut för ditt huslån avgörs av hur stor procent av husets värde du har lånat. Ju mer du har lånat desto mer behöver du amortera. I tabellen nedan hittar du amorteringskraven för huslån.
Belåningsgrad på hus | Amorteringskrav |
---|---|
70 % | 2 % |
50 – 70 % | 1 % |
50 % och under | Inget krav |
Har du dessutom lån på mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent av lånebeloppet.
Huslånekalkyl
När du ansöker om ett huslån är det banken som i slutändan bestämmer hur mycket du kan låna. För att avgöra hur stort huslån du kan få tittar långivaren på ett antal faktorer:
- Inkomst och utgifter – Finns det utrymme i din ekonomi för ett huslån?
- Anställning – Kommer det in lön varje månad?
- Tidigare lån och krediter – Har du lån och krediter redan? Hur har inbetalningarna skötts?
- Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden – Har du haft en trasslig ekonomi? Betalningsanmärkningar behöver inte betyda att man inte kan ta ett bolån, men skuld hos Kronofogden betyder alltid ett nej från banken.
För att öka sina möjligheter att få ett huslån kan man ansöka tillsammans med en medlåntagare – då kan man vanligtvis få ett större lån. Man kan även ta hjälp av en borgensman.
Vanliga frågor och svar om huslån
Precis som för de flesta lån så avgör din kreditvärdighet och inkomst dina möjligheter att få så låg ränta som möjligt. Men det är även viktigt att jämföra olika långivare mot varandra, då villkoren som de kan erbjuda dig kan skilja sig mycket åt, både vad beträffar hur mycket du får låna och vilka villkor du kan få på lånet.
Hos Swedbank kan du ansöka om bolån om du är kund hos dem. De erbjuder både rörlig eller bunden ränta på lånet. Banken erbjuder även hjälp med bolånekalkylen.
Hos många långivare och banker kan du få hjälp med att kalkylera inför ditt huslån. Ofta erbjuds kalkyler online där du kan räkna fram hur stort belopp du kan beviljas att låna samt vad ränte- och lånekostnaderna blir.
Villkoren för amorteringen är något som du kommer överens med när du och din långivare skriver avtal för huslånet. I Sverige gäller inte något amorteringskrav om lånet uppgår till mindre än 50 procent av vad bostaden är värd. Är lånet är högre än de 50 procenten men inte högre än 70 procent måste du amortera minst 1 procent per år. Om lånet är större än 70 procent av bostadens värde måste du amortera minst 2 procent av lånet varje år. Har du dessutom lån på mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent av lånebeloppet.
Om du skulle drabbas av inkomstbortfall, exempelvis genom att du blir arbetslös, så kan det bli svårare att amortera på huslånet. I många fall kan du under sådana omständigheter kontakta långivaren och diskutera om du kan få minska amorteringen eller sänka beloppet under en period. Det samma gäller vid föräldraledighet eller sjukskrivning.
SBAB hade 2022 Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt en undersökning från SKI. De hjälper dig som kund genom hela bolåneprocessen och erbjuder bra ränta. Du bör ändå jämföra flera långivare innan du bestämmer dig för att ta ett huslån, så att du hittar alternativet med bäst villkor för just dig.