Huslån

Funderar du på att köpa hus men fattas pengar för att göra slag i saken? Då kan du ansöka om huslån. Då kan du vända dig till banken med en förfrågan. Hur stort belopp du kan låna beror mycket på din inkomst och din ekonomiska situation. Därför är det bra att boka möte med en bankman för att diskutera dina möjligheter.

Så fungerar ett huslån

När du skaffar ett huslån lämnar du huset som försäkring. Det gör att du kommer få en bättre ränta än vid ett vanligt banklån. Den summa du kan få är max 85 % av huspriset, du måste då stå för 15 % själv i handpenning. Det för att du ska kunna visa att du kan hantera ett huslån rent ekonomiskt.

En annan sak som banken väger in är hur din inkomst ser ut. Är ni två stycken som ska köpa huset tillsammans kan ni få ett högre lån. Se alltid till att ni har en god ekonomi och en bra handpenning som täcker 15 % av det ni tänkt köpa hus för. Vanliga aktörer för huslån är svenska banker som Swedbank, SEB och Nordea. Men även finansinstitut kan erbjuda huslån. Se över dina alternativ innan du väljer långivare.

Vanliga frågor och svar

✅ Hur får jag bra ränta på huslån?

Precis som för de flesta lån så avgör din kreditvärdighet och inkomst dina möjligheter att få så låg ränta som möjligt. Men det är även viktigt att jämföra olika långivare mot varandra, då villkoren som de kan erbjuda dig kan skilja sig mycket åt, både vad beträffar hur mycket du får låna och vilka villkor du kan få på lånet.

✅ Kan jag ta ett huslån hos Swedbank?

Hos Swedbank kan du ansöka om bolån om du är kund hos dem. De erbjuder både rörlig eller bunden ränta på lånet. Banken erbjuder även hjälp med bolånekalkylen.

✅ Hur räknar jag på mitt huslån?

Hos många långivare och banker kan du få hjälp med att kalkylera inför ditt huslån. Ofta erbjuds kalkyler online där du kan räkna fram hur stort belopp du kan beviljas att låna samt vad ränte- och lånekostnaderna blir.

✅ Hur ser amorteringskravet ut på huslån?

Villkoren för amorteringen är något som du kommer överens med när du och din långivare skriver avtal för huslånet.
I Sverige gäller inte något amorteringskrav om lånet uppgår till mindre än 50 procent av vad bostaden är värd. Är lånet är högre än de 50 procenten men inte högre än 70 procent måste du amortera minst 1 procent per år. Om lånet är större än 70 procent av bostadens värde måste du amortera minst 2 procent av lånet varje år. Har du dessutom lån på mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent av lånebeloppet.

✅ Behöver jag amortera på huset om jag blir arbetslös?

Om du skulle drabbas av inkomstbortfall, exempelvis genom att du blir arbetslös, så kan det bli svårare att amortera på huslånet. I många fall kan du under sådana omständigheter kontakta långivaren och diskutera om du kan få minska amorteringen eller sänka beloppet under en period. Det samma gäller vid föräldraledighet eller sjukskrivning.

✅ Är SBAB ett bra alternativ för huslån?

SBAB hade 2019 Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt en undersökning från SKI. De hjälper dig som kund genom hela bolåneprocessen och erbjuder bra ränta. Du bör ändå jämföra flera långivare innan du bestämmer dig för att ta ett huslån, så att du hittar alternativet med bäst villkor för just dig.