Fritidshuslån

Jämför fritidshuslån och hitta lån med låg ränta till ditt fritidshusköp. Flera banker erbjuder specifika fritidshuslån och hos oss kan du jämföra villkoren.

lan lag ranta

Välja långivare

Det finns en del saker man ska tänka på när det kommer till lån för fritidshus. Därför är det viktigt att du läser på om lån och även är noga med vilken långivare du väljer. Hur högt lån du får beror på en del olika faktorer. Bland annat hur stor kontantinsats du har, hur din inkomst ser ut samt om det är mer än en person som ska stå på lånet.

I grund och botten är det ingen större skillnad på ett fritidshuslån och ett bolån, där själva huset sätts som säkerhet.
Belåningsgraden är precis som för bolån upp till 85 procent och återstående kostnad måste du stå för själv. Hur du finansierar den kostnaden är upp till dig själv, men att ha sparat ihop till pengarna är att rekommendera. Ett annat alternativ är att låna till kontantinsatsen.

Att låna till kontantinsatsen är relativt vanligt nu för tiden, men lånet tas utan säkerhet och innebär därför att räntan ofta är ganska hög.

Om du äger din bostad och även vill köpa ett fritidshus, så kan det i vissa fall vara fördelaktigt att du belånar din huvudsakliga bostad för att finansiera fritidshuset. Detta eftersom banken då kan ge dig bättre ränta, eftersom de generellt värderar ett fritidshuslån till högre risk.

Rörlig ränta eller bundet lån

När du tar ett fritidshuslån måste du precis som när du tar ett bolån fundera på om du vill ha rörlig ränta eller om du istället vill binda lånet.
Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, så det gäller att du tänker igenom noga vad som känns bäst för just dig.

Bunden ränta
+
Du vet hur mycket du betalar i ränta och behöver inte få några oväntade överraskningar
Är ofta i slutändan dyrare än rörlig ränta

Rörlig ränta
+
Har historiskt sett ofta visat sig vara billigare än fast ränta
Riskfyllt då du inte vet om räntan kommer bli hög

Ett vanligt tillvägagångssätt är att dela upp lånet med hjälp av bindningstid, så att en del av lånet blir till rörlig ränta som löper ut efter en viss tid och sedan kan du istället välja fast ränta (bundet lån).

Det är också alltid en bra idé att förhandla med banken om att få lägre ränta, och ofta är det en fajt som är väl värd att ta. Banken vill förstås inte förlora dig som kund, så om du ser att en annan bank erbjuder en lägre ränta än din nuvarande bank, så behöver du inte omedelbart byta bank, utan det kan mycket väl innebära att din nuvarande bank sänker räntan ännu lite mer om du bara är villig att förhandla om det.

Pantbrev och lagfart

När du sätter ditt fritidshus som pant (som säkerhet för lånet) behöver du också lämna in ett pantbrev till din bank. Antingen finns redan ett pantbrev som tillhörde husets tidigare ägare eller så behöver ett nytt pantbrev skrivas, vilket du vänder dig till banken för att iordningsställa.

Sedan tillkommer en skatt som är 1,5 procent av summan som du köpt fritidshuset för. Denna skatt kallas lagfart, och är även ett bevis på att det nu är du som äger huset. Även detta sköter banken åt dig.

Var kan jag ansöka om lån för fritidshus?

Vanliga aktörer är våra svenska banker. Du kan vända dig till exempelvis Swedbank, Handelsbanken eller SEB för låneansökan. Men även andra finansinstitut erbjuder lån av detta slag.

Ta kontakt med flera långivare och se över vart du kan få bäst ränta och villkor. Vissa långivare kan ge dig högre lånelöfte än andra. Det kan även göra stor skillnad för din månadsbetalning beroende på var du lånar.

Om fritidshuset som har tittat på är ett enklare hus som inte värderas högre än några hundratusen kronor, så finns ju förstås också möjligheten att låna till huset genom ett blancolån, vilket innebär att du lånar utan säkerhet. Ett blancolån kan ofta tas för belopp upp till 600 000 kronor, så fördelen om du vill köpa ett fritidshus finansierat genom den här typen av lån är då att du kan finansiera hela husköpet utan att behöva lägga någon kontantinsats.

Blancolån har högre ränta eftersom de tas utan säkerhet. Samtidigt finns det finns många låneförmedlare som erbjuder den här typen av lån, vilket ökar chanserna för att du ska hitta bra villkor. Använd jämförelsetjänsten på vår sida för att hitta det bästa blancolånet.

Planera inför lånet

Fritidshus kräver ju förstås precis som alla hus underhåll, i vissa fall mer än andra. Det är ett vanligt misstag att stirra sig blind på kostnaden för huset och att då bara kalkylera för hur man ska finansiera lånet och kontantinsatsen för själva husköpet.

Men verkligheten kommer oftast snabbt ikapp när löpande kostnader för el, vatten, sophämtning och renovering tillkommer.

Det är därför viktigt att se till att huset besiktas innan du gör din kalkyl. Särskilt om fritidshuset har några år på nacken är det viktigt att få uppskattat hur stort renoveringsbehovet är, och även ta med i beräkningen vilka värsta scenarier som kan uppstå som kostar mycket pengar att fixa.

Med hjälp av en bolånekalkyl kan du räkna fram en realistisk bild över vad du kan förvänta dig för kostnader.

Vanliga frågor och svar

Vilken bank har den bästa räntan på fritidshuslån?

Innan du bestämmer dig för att ta ett fritidshuslån är det viktigt att du jämför olika långivare mot varandra. Dels kan de skilja sig åt vad beträffar villkoren för lånet, men dina personliga ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet avgör också hur bra ränta du kan få på lånet.

Vad är det för skillnad på bolån och fritidshuslån?

När du lånar till fritidshus tar du i själva verket ett bolån, så du får samma villkor som om du hade lånat till en villa eller en bostadsrätt. Det betyder också att du kan få låna upp till 85 procent av fritidshusets värde och resterande del utgörs av kontantinsatsen.

Kan jag ha två bolån – ett för huset och ett för fritidshuset?

I teorin finns det inget som hindrar dig från att ha flera bolån, så länge som du har täckning för det. Det avgörs av långivaren efter att en kreditkoll har tagits på dig och din kreditvärdighet bedöms.