Företagslån

Vad krävs för att ta ett företagslån? Vi går igenom krav, villkor och möjligheter med företagslån och alternativ till företagslån.

lan lag ranta
Loading...
Lendo
 • Jämför upp till 40 långivare
 • Lån utan säkerhet

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

 • Lånebelopp:10 000 - 600 000 kr
 • Period:1 - 15 år
 • Ränta:4,70 - 33,75 %
Visa erbjudandepå Lendos hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1-5 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Nej
Fakturaavgift: 0 kr

Vad är företagslån?

Ett företagslån finns till för att hjälpa företag att finansiera sin verksamhet, för att kunna expandera eller göra investeringar som ska leda till positiva resultat på sikt. Det kan handla om att det behöver göras nyanställningar, inköp av nödvändiga maskiner, lagerutökning, renoveringar eller att en oväntad utgift plötsligt tillkommit.

Ett företagslån liknar på många sätt ett privatlån, en viktig skillnad är dock summan som man kan låna. Det största privatlånet du kan ta brukar ligga på 600 000 kronor, men det finns företagslån på flera miljoner kronor.  

Hur beviljas lånet?

Krav och villkor för företagslån

Alla typer av lån kommer med vissa grundkrav för att kunna beviljas och så även företagslån. Om ditt företag inte kan presentera övertygande bevis för att ni faktiskt kommer att kunna betala tillbaka lånet så finns det få banker och långivare som kommer ge grönt ljus.

Det spelar mindre roll om företaget är relativt nytt eller väletablerat – alla företag har möjlighet att få företagslån beviljade, även nystartade företag. För helt nya företag handlar det dock oftast om mindre lån.

Normalt krävs det att företaget har en omsättning på över en halv miljon kronor om året för att det ska bli tal om ett företagslån och ibland sätts taket ännu högre än så. Hur mycket företaget får låna beror på kreditvärdighet men framförallt omsättning. Ju bättre ekonomi företaget har desto större är möjligheterna till att få låna höga belopp.

Även om många långivare erbjuder stora lån så krävs det att företaget har täckning för att lånet ska bli godkänt. Generellt godkänner långivare lån i ungefär samma storlek som företagets genomsnittliga månadsomsättning.

Kreditupplysning för företagslån

En sedvanlig kreditkoll görs av långivare när ett företag ansöker om företagslån. Där det kontrolleras om företaget:  

 • Har ärende hos Kronofogden
 • Betalningsanmärkningar
 • Pågående tvistemål
 • Företaget är registrerat i Sverige
 • Har svenska ägare
 • Innehar ett svenskt bankkonto

Drivs företaget utomlands går det med andra ord inte att få ett svenskt företagslån.  

Företagslån utan UC

Det vanligaste är att långivare tar en kreditupplysning via UC när du ansöker om företagslån. Det finns även andra lösningar där kreditupplysningen istället tas via Creditsafe eller Bisnode.

Viktigt att förbereda underlag för långivaren

Affärsplan

Innan man ansöker om ett företagslån är det viktigt att ha en affärsplan. I denna ska all väsentlig information om företaget framgå. Så som:

 • Affärsidé
 • Risker
 • Konkurrens
 • Framtidsprognos
 • Budget med intäkter och utgifter
 • Bokslut och balansräkning

Säkerhet på företagslån

Ibland krävs någon form av säkerhet när ett företagslån tas. Det kan vara företagsegendom såväl som personliga tillgångar, som ditt hus. I andra fall är det krav på borgensman, vilket innebär att den som är borgensman också är personligt ansvarig för att lånet ska betalas tillbaka i händelse av att företaget inte kan göra det som överenskommet.

Borgensman för företagslån

Det är vanligt att det är den som driver företaget som går i borgen för lånet, men det kan också vara externa personer som ställer upp på detta. Både när det gäller att lämna en privat egendom som säkerhet på lånet och gå in som borgensman för företagets lån, krävs det att du är på det klara vad som gäller innan du skriver på.

Att som privatperson stå ansvarig för ett företagslån kan leda till allvarliga konsekvenser för din privatekonomi. På samma varsamma sätt som du bör budgetera för att företaget ska kunna betala tillbaka sitt lån bör du således noga överväga om du verkligen har råd att stå ansvarig i händelse av att företaget inte kan betala som det var tänkt.  

Avbetalningstid för företagslån

När det gäller löptider för lånet behöver du fundera på vad som passar ditt företag bäst. Givet är att lånet kostar mer ju längre du betalar av på det, i och med att det tillkommer ränta. Därför är det i likhet med alla andra lån fördelaktigt att kunna betala tillbaka lånet under en inte allt för lång tid. Med det sagt så finns det idag långivare inom företagslån som har löptider på så mycket som 60 månader (5 år).

Samtidigt finns det långivare som har krav på att lånet ska vara färdigbetalt inom betydligt kortare tid än så – vissa har maxgräns på 18 månader.  

Företagslån trots betalningsanmärkningar

Vissa långivare kan bevilja företagslån trots betalningsanmärkningar. Om någon av dem som söker lånet för företaget har personliga betalningsanmärkningar finns det goda chanser att ändå beviljas företagslånet. Långivaren är trots allt i första hand intresserad av företagets ekonomiska förutsättningar. Har företaget i sig betalningsanmärkningar sedan tidigare kan det bli lite svårare.

Det finns dock långivare som beviljar lån trots att företaget har betalningsanmärkningar, såvida man bedömer att företagets ekonomi är bra och möjligheterna att betala tillbaka lånet ändå är tillräckligt stora. Om företaget har betalningsanmärkningar måste du dock räkna med att lånet får en högre ränta än genomsnittet.  

Låneförmedlare som erbjuder företagslån

Låneförmedlare Företagslån Högsta belopp
Lendo Ja 3 000 000
Advisa Nej
Enklare Nej
Zmarta Ja 5 000 000
Sambla Nej
Creddo Ja 10 000 000
Krea Ja 100 000 000

Alternativ till företagslån

Om ditt företag har blivit nekat företagslån, eller du driver ett mindre företag eller en enskild firma, finns det alternativ som kan passa bättre än ett traditionellt företagslån.

Företagskredit

Företagskredit fungerar ungefär som ett kreditkort. Du ansöker precis som vid ett lån och beviljas en viss kredit. Krediten kan du använda om du vill upp till kreditgränsen. om du använder krediten utgår ränta, men om du inte använder den utgår ingen ränta.

Privatlån utan säkerhet

Om du har möjligheter att beviljas ett privatlån utan säkerhet till bra ränta kan det vara en lösning. Det här är en särskilt bra lösning om man driver enskild firma. Då kan ett sömlös privatlån investeras i företaget.

Factoring

Om företagets ekonomi inte har mycket svängrum kan det vara en frustrerande väntan mellan att jobbet är utfört och att kunden betalar sin faktura. Istället för att ta ett företagslån för att klara ekonomin kan ett alternativ vara att vända sig till en bank eller långivare som erbjuder Factoring. Factoring går kort och gott ut på att långivaren betalar dig fakturabeloppet som din kund är skyldig dig. På så vis behöver du inte vänta på att kunden ska betala utan kan hålla igång ekonomin ändå.  

Vanliga frågor och svar om företagslån

Hur kan jag bokföra mitt företagslån?

Som småföretagare kan det vara svårt att veta hur företagslånet ska bokföras. Bland annat beror det på om det är ett lång- eller kortfristigt lån, då detta avgör vilken kontogrupp lånet ska tillhöra. Vi rekommenderar att du kontaktar en revisor om du är osäker, eller letar upp en guide för bokföring och företagslån på nätet.

Hur mycket kan jag låna som företagslån?

Hos många långivare inom företagslån är maxbeloppet som går att låna 2 miljoner kronor. Ju bättre det går för ditt företag och ju högre kreditvärdigheten är, desto större är chanserna att ett lån på en större summa beviljas.

Vilka typer av företag kan beviljas ett företagslån?

Företagslån beviljas till flera olika former av företag: Aktiebolag, Enskild firma, Handelsbolag, Kommanditbolag och Ekonomisk förening.

Hur får man företagslån?

Ett par av de vanligaste grundkraven för att få ett företagslån är att företaget ska vara registrerat i Sverige och kunna visa upp en viss omsättning. Du kan ansöka om företagslån hos flera olika banker och långivare.

Kan jag låna med nytt företag?

Ja, det brukar inte vara några större skillnader beroende på om företaget är nytt eller varit igång länge. Se till att uppfylla de krav som ställs så har du möjligheter att även som nytt företag ansöka om företagslån.

Vad innebär personlig borgen?

Ibland behöver du som privatperson gå i borgen för lånet genom ett personligt borgensåtagande. Då svarar du för skulden som om den vore din egen skuld och du kan få betala hela summan, inklusive utgifter, räntor och inkassokostnader om inte lånet sköts korrekt.