Företagslån

Driver du ett företag som har tillväxtpotential eller som investerat all vinst och nu behöver kapital för att ta nästa steg i utvecklingen? Då kan ett företagslån vara lösningen.

Idag finns det många goda möjligheter att låna pengar till företaget, från en mängd olika långivare.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vad är företagslån?

Till att börja med kanske vi behöver reda ut vad ett företagslån egentligen är. Ett företagslån finns till för att hjälpa företag att finansiera sin verksamhet, för att kunna expandera eller göra investeringar som ska leda till positiva resultat på sikt.

Det kan handla om att det behöver göras nyanställningar, inköp av nödvändiga maskiner, lagerutökning, renoveringar eller att en oväntad utgift plötsligt tillkommit.

Precis som med ett privatlån innebär ett företagslån att en på förhand bestämd summa lånas, och sedan följer en löpperiod där det förväntas att företaget regelbundet ska göra avbetalningar, för att i slutändan ha betalat tillbaka hela det lånade beloppet.

En viktig skillnad mot privatlån är dock summan som kan lånas. Medan det största privatlånet du kan ta brukar ligga på 600 000 kronor finns det företagslån på flera miljoner kronor.  

Hur beviljas lånet?

Alla typer av lån kommer med vissa grundkrav för att kunna beviljas och så även företagslån. Om ditt företag inte kan presentera övertygande bevis för att ni faktiskt kommer att kunna betala tillbaka lånet så finns det få banker och långivare som kommer ge grönt ljus.

Det spelar mindre roll om företaget är relativt nytt eller väletablerat – alla företag har möjlighet att få företagslån beviljade. Idag har dock allt fler långivare börjat erbjuda lån även till nystartade företag, vilket gör att det är svårt att generellt säga hur länge ett företag ska ha varit aktivt för att kunna få ta ett företagslån. För helt nya företag handlar det dock oftast om mindre lån.

I bankvärlden är det alltjämt ganska sällsynt att helt nyetablerade företag får låna. Vanligtvis behöver företaget ha varit aktivt i åtminstone 6 till 12 månader. Har företaget bedrivit verksamhet kortare tid än så är det naturligtvis svårt för bankerna att kunna skap sig en bild över hur det egentligen går för företaget och hur ekonomin ser ut.

Med andra ord kan de inte vara säkra på att företaget kan betala tillbaka lånet. Detta leder oss till frågan om vilka ekonomiska förutsättningar som företaget måste ha för att kunna ta ett företagslån. Svaret är i likhet med andra lån att ju bättre ekonomi företaget har desto större möjligheterna till att få låna höga belopp.

Normalt krävs det att företaget har en omsättning på över en halv miljon kronor om året för att det ska bli tal om ett företagslån och ibland sätts taket ännu högre än så. Hur mycket företaget får låna beror på kreditvärdighet men framförallt omsättning.

Även om många långivare erbjuder stora lån, så krävs det att företaget har täckning för att lånet ska bli godkänt. Generellt godkänner långivare lån i ungefär samma storlek som företagets genomsnittliga månadsomsättning. Vidare kommer en sedvanlig kreditkoll att göras av långivare när ditt företag ansöker om företagslån, där det kontrolleras om företaget:  

 • Har ärende hos Kronofogden
 • Betalningsanmärkningar
 • Pågående tvistemål

och hur företaget är registrerat. Det krävs nämligen att:  

 • Företaget är registrerat i Sverige
 • Har svenska ägare
 • Innehar ett svenskt bankkonto

Drivs företaget utomlands går det med andra ord inte att få ett svenskt företagslån.  

Viktigt att förbereda underlag för långivaren

Visst, den allra viktigaste faktorn när det kommer till att beviljas ett företagslån är hur företagets kreditvärdighet ser ut och om det finns stadiga intäkter. Men det är trots allt viktigt att förbereda så mycket som möjligt för att underlätta bedömningen för långivaren.

Detta görs genom en affärsplan. I denna ska all väsentlig information om företaget framgå, såsom affärsidé, risker och hur konkurrenssituationen ser ut. Det bör även förberedas en prognos för framtid och en realistisk budget som redovisar intäkter, utgifter och uträkningar för hur verksamheten ska hållas levande. I detta bör även företagets bokslut och balansräkning ingå.  

Säkerhet på företagslån

Ibland krävs någon form av säkerhet när ett företagslån tas. Det kan vara företagsegendom såväl som personliga tillgångar, som ditt hus. I andra fall är det krav på borgensman, vilket innebär att den som är borgensman också är personligt ansvarig för att lånet ska betalas tillbaka i händelse av att företaget inte kan göra det som överenskommet.

Det är vanligt att det är den som driver företaget som går i borgen för lånet, men det kan också vara externa personer som ställer upp på detta. Både när det gäller att lämna en privat egendom som säkerhet på lånet och gå in som borgensman för företagets lån, krävs det att du är på det klara vad som gäller innan du skriver på.

Att som privatperson stå ansvarig för ett företagslån kan leda till allvarliga konsekvenser för din privatekonomi. På samma varsamma sätt som du bör budgetera för att företaget ska kunna betala tillbaka sitt lån bör du således noga överväga om du verkligen har råd att stå ansvarig i händelse av att företaget inte kan betala som det var tänkt.  

Ränta på företagslån

Alla långivare och banker har ränta på sina företagslån, men det kan se olika ut hur räntan sätts. De flesta banker har individuell och rörlig ränta, medan flera andra långivare erbjuder fast ränta. Vilket som är bäst att välja för just ditt företag beror lite på hur den ekonomiska situationen ser ut.

I och med att fast ränta innebär att alla som tar företagslånet får samma ränta kan det innebära att det är lättare att få lån och att räntan kan bli lägre än om ditt företag hade tagit ett lån med individuellt satt ränta.

Detta under förutsättning att ditt företag inte har stor omsättning eller hög kreditvärdighet. Har ditt företag istället alla möjligheter att få ett företagslån beviljat till en låg och rörlig ränta är detta istället att föredra. Det bästa du kan göra innan du bestämmer dig för ett företagslån är med andra ord att jämföra flera långivare och se vilka villkor och räntor som just ditt företag kan få.  

Avbetalningstid på upp till 60 månader

Även vad gäller löptider för lånet behöver du fundera på vad som passar ditt företag bäst. Givet är att du lånet kostar mer ju längre du betalar av på det, i och med att det tillkommer ränta. Därför är det i likhet med alla andra lån fördelaktigt att kunna betala tillbaka lånet under en inte allt för lång tid. Med det sagt så finns det idag långivare inom företagslån som har löptider på så mycket som 60 månader (5 år).

Samtidigt finns det långivare som har krav på att lånet ska vara färdigbetalt inom betydligt kortare tid än så – vissa har maxgräns på 18 månader.  

Företagslån – även för småföretag

Samtidigt som företagslån ofta är helt nödvändiga för att småföretag ska kunna växa, så är det oftast för just småföretagare som det är svårast att få lån. Långivare vill att det ska vara så säkert som möjligt att låna ut pengar, så systemet är uppbyggt på att den som redan har bäst ekonomiska förutsättningar och är mest etablerad också har störst möjlighet att beviljas stora lån.

Är du småföretagare behöver du dock inte hänga med huvudet. Även om det kan vara svårare att få företagslån genom banker, så har det på senare år dykt upp flera långivare som är mer benägna att bevilja lån även till småföretagare.

Det du bör göra är således att vända dig till en låneförmedlare för att få koll på hos vilka långivare du kan få låna. Givetvis har din låneansökan också föregåtts av god planering och budgetering, eftersom du måste vara säker på att lånet verkligen är nödvändigt och att företaget kommer att kunna betala tillbaka de lånade pengarna inom en överskådlig framtid.  

Företagslån utan UC

Det vanligaste är att långivare tar en kreditupplysning via UC när du ansöker om företagslån, men det finns även andra lösningar, där kreditupplysningen istället tas via Creditsafe eller Bisnode. Det här är främst ett alternativ för dig som ska stå som borgensman på företagslånet, då kreditupplysning alltså tas på dig privat.

Har det tagit många kreditupplysningar via UC på dig innan så att din kreditvärdighet är låg, kan det istället vara fördelaktigt att låta kreditupplysningen ske via ett annat kreditupplysningföretag.  

Företagslån trots betalningsanmärkningar

Vissa långivare kan bevilja företagslån trots betalningsanmärkningar. Om en den eller någon av dem som söker lånet för företaget har personliga betalningsanmärkningar finns det goda chanser att ändå beviljas företagslånet. Långivaren är trots allt i första hand intresserad av företagets ekonomiska förutsättningar. Har företaget i sig betalningsanmärkningar sedan tidigare är det stor riska att många långivare som kommer att säga nej till ett lån.

Det finns dock långivare som beviljar lån trots att företaget har betalningsanmärkningar, såvida man bedömer att företagets ekonomi är bra och möjligheterna att betala tillbaka lånet ändå är tillräckligt stora. Om företaget har betalningsanmärkningar måste du dock räkna med att lånet får en högre ränta än genomsnittet.  

Steg för steg – så går du från idé till beviljat företagslån

 1. Vad behöver företaget låna kapital till?

Att du som företagare funderar kring att ta in extra kapital till företaget föranleds förstås av ett särskilt behov. Många företag lånar pengar, men av många olika anledningar. Hur ser det ut i ditt företag? Vanliga anledningar till att företag ansöker om lån är:  

 • För att kunna anställa mer personal
 • Finansiera en marknadsföringskampanj
 • Köpa in material/maskiner
 • Bygga ut lagret
 • Göra investeringar som får företaget att växa
 • Säkerställa likviditet tills mer pengar kommer in

Precis som i privatlivet är dyker det ibland upp oförutsedda utgifter för företaget, eller så har man oturen att en kund inte betalar som det var tänkt och man plötsligt står utan en intäkt man räknat med. Att ta ett företagslån handlar alltså ofta, men inte alltid, om att expandera företaget. Ibland krävs det faktiskt också ett lån bara för att hålla företaget flytande ett tag till.

Det är dock viktigt att du vet att framtida intäkter kommer när du tar ett företagslån. Att låna utan att vara säker på om pengarna kommer att kunna betalas tillbaka är ingen hållbar lösning. I slutändan ska ett företagslån leda till att företaget blir starkare, även om pengarna för att täcka den utgiften inte finns idag.

 1. Uppfyller företaget grundkraven?

När du bestämt dig för att låna pengar till företaget dyker nästa fråga upp: kan företaget beviljas det lån som önskas? Företag som inte har någon omsättning varken bör eller kan få låna pengar. Detta är inte bara ett skydd för långivaren som vill vara säker på att kunna få tillbaka sina pengar, utan i allra högsta grad också för företaget.

Det är aldrig en bra idé att låna pengar som man inte har råd att betala tillbaka. Det krävs med andra ord att företaget omsätter pengar, vanligtvis minst 50 000 kronor i månaden för att det ska vara möjligt att beviljas ett företagslån. Innan ditt företag börjar leta efter möjliga långivare behöver därför checka av följande lista:  

 • Ni har en omsättning på minst 50 000 kronor i månaden
 • Verksamheten har varit igång i minst ett halvår
 • Företaget är registrerat i Sverige och delägarna är skrivna i Sverige

Ytterligare ett krav som ställs är att du som ansöker om lånet måste ha en ledande position i företaget, exempelvis VD.  

 1. Förbered budget, prognos och affärsplan

Långivare, och framförallt banker, gillar när kunder som företagslån har riktigt på fötterna. Och då menar vi inte att du ska ha varma skor, utan att du ska kunna presentera ett väl förberett underlag som övertygar dem om att långa ut pengar till ditt företag.

Det innebär att du ska ha tagit fram en affärsplan med information om ditt företag, i vilken fas företaget befinner sig, hur marknaden ser ut, med mera. Du ska också ha med dig en budget där det tydligt framgår vad företaget har för intäkter och utgifter samt en prognos om var ni är på väg med företaget.

När du förbereder materialet hjälper banken att få en bild över din verksamhet och dess ekonomi, vilket är en viktig pusselbit att få på plats om du vill få företagslånet beviljat. Att ta ett företagslån hos en bank betyder nämligen ofta att du måste ha personliga möten med bankens handläggare där ni i detalj går igenom förutsättningarna för företaget att klara av ett lån.  

 1. Ansök hos bank eller långivare online?

Förr var det huvudsakligen hos banker som man kunde ansöka om företagslån. Idag ser det inte ut på det sättet, utan det finns en hel rad med olika företag som erbjuder den här typen av lån. Några av de saker du måste ta ställning till innan du väljer långivare är:  

 • Om du vill ha fast eller rörlig, individuell ränta
 • Hur mycket du vill låna
 • Hur lång återbetalningstid du vill ha på lånet

 Alla de här sakerna varierar nämligen mellan olika långivare. Om det är ett mindre företagslån du vill ta, som du vet att du kan betala tillbaka snabbt, så kanske det passar bra med en låneförmedlare som snabbt kan gå igenom och bevilja ditt lån till fast ränta online.

Är det istället en större investering du ska göra som kräver ett större lån och längre återbetalningstid, så vill du kanske vända dig till en bank eller långivare där lånets upplägg kan diskuteras lite mer efter företagets individuella förutsättningar, med en rörlig ränta.

För större lån krävs ofta att du kompletterar din ansökan med bokslut, affärsplan, budget, med mera. För mindre lån kan det istället gå betydligt snabbare att få ansökan beviljad, ungefär som när du ansöker om ett privatlån via nätet.

Då ansöker du med ditt Bank ID och beslutet om lån grundas på uppgifterna från kreditupplysningen. Vill du vara säker på att ha uttömt alla alternativ för att hitta den lösning som passar bäst för dig, så gör du klokt i att använda en låneförmedlartjänst för alla jämföra olika banker och långivare inom företagslån.  

 1. Andra alternativ till företagslån

Såväl stora som små företag lånar pengar till sin verksamhet. Handlar det om mindre lån, vilket det ofta gör för egenföretagare, så är dock inte företagslån den enda lösningen. Som en sista åtgärd före du lämnar in din låneansökan bör du därför gå igenom om det finns andra lösningar som passar dig bättre, eller som kan fungera som plan B ifall du inte skulle beviljas företagslånet.  

 • Företagskredit

Medan ett företagslån tas för ett särskilt ändamål, så finns företagskrediten till för att vara en säkerhet i händelse av att pengarna skulle komma att behövas i framtiden. Exempel på detta kan vara att en oförutsedd utgift dyker upp eller att en beräknad inkomst uteblir. Företagskrediten ansöker du om precis om ett lån och sedan är du fri att använda ditt beviljade belopp när du behöver det. Om du inte använder företagskrediten utgår heller ingen ränta. Det fungerar med andra ord ungefär som ditt kreditkort.  

 • Privatlån utan säkerhet

Om du har möjligheter att beviljas ett privatlån utan säkerhet till bra ränta så kan det ibland vara en god idé att ta ett sådant istället för ett företagslån. Om ditt företag ännu inte har funnits tillräckligt länge för att kunna visa upp en stabil omsättning kan det vara svårt att få ett företagslån. Som enskild företagare är det oftast ändå företagets och din privata ekonomi tätt sammankopplad, så ett privatlån utan säkerhet som investeras i företaget kan vara en bra lösning.  

 • Factoring

Om företagets ekonomi inte har mycket svängrum kan det vara en frustrerande väntan mellan att jobbet är utfört och att kunden betalar sin faktura. Istället för att ta ett företagslån för att klara ekonomin kan det istället vara ett alternativ att vända sig till en bank eller långivare som erbjuder Factoring. Factoring går kort och gott ut på att långivaren betalar dig fakturabeloppet som din kund är skyldig dig. På så vis behöver du inte vänta på att kunden ska betala utan kan hålla igång ekonomin ändå.  

Innan du skriver på din låneansökan

Om du bestämt dig för att det är ett företagslån du behöver, så har vi goda nyheter: det har aldrig funnits så många långivare och möjligheter till att få företagslån beviljade som idag! Om du känner dig säker på att ett företagslån är värdeskapande för ditt företag, alltså att investeringen av de lånade pengar kommer att leda till att ditt företag växer eller på annat sätt mår bättre, så är det bara att börja jämföra långivare inom företagslån och ansöka. För mindre företagslån är det i många fall enkelt att ansöka online, och du kan få pengarna på kontot redan inom några dagar.

Tänk på att inte låna mer än vad ditt företag realistiskt sätt klarar av att betala tillbaka, och att välja en återbetalningstid som inte löper på onödigt länge. Ju kortare återbetalningstid du har på ditt lån desto billigare blir ditt företagslån totalt. Det är också viktigt att du noga läser igenom vilka villkor som gäller och vad som förväntas av dig och eventuella delägare vad gäller personligt ekonomiskt ansvar för företagslånet. Se också till att ha koll på vad den effektiva räntan för lånet blir.  

Vanliga frågor och svar

✅ Hur kan jag bokföra mitt företagslån?

Som småföretagare kan det vara svårt att veta hur företagslånet ska bokföras. Bland annat beror det på om det är ett lång- eller kortfristigt lån, då detta avgör vilken kontogrupp lånet ska tillhöra. Vi rekommenderar att du kontaktar en revisor om du är osäker, eller letar upp en guide för bokföring och företagslån på nätet.

✅ Hur mycket kan jag låna som företagslån?

Hos många långivare inom företagslån är maxbeloppet som går att låna 2 miljoner kronor. Ju bättre det går för ditt företag och ju högre kreditvärdigheten är, desto större är chanserna att ett lån på en större summa beviljas.

✅ Vilka typer av företag kan beviljas ett företagslån?

Företagslån beviljas till flera olika former av företag: Aktiebolag, Enskild firma, Handelsbolag, Kommanditbolag och Ekonomisk förening.

✅ Hur får man företagslån?

Ett par av de vanligaste grundkraven för att få ett företagslån är att företaget ska vara registrerat i Sverige och kunna visa upp en omsättning på minst 50 000 kronor i månaden (600 000 om året). Du kan ansöka om företagslån hos flera olika banker och långivare.

✅ Kan jag låna med nytt företag?

Ja, det brukar inte vara några större skillnader beroende på om företaget är nytt eller varit igång länge. Se till att uppfylla de krav som ställs så har du möjligheter att även som nytt företag ansöka om företagslån.

✅ Vad innebär personlig borgen?

Ibland behöver du som privatperson gå i borgen för lånet genom ett personligt borgensåtagande. Då svarar du för skulden som om den vore din egen skuld och du kan få betala hela summan, inklusive utgifter, räntor och inkassokostnader om inte lånet sköts korrekt.