Fast eller rörlig ränta

När man tar ett lån får man ofta möjligheten att välja mellan fast och rörlig ränta. Det kan göra stor skillnad för dig rent ekonomiskt och är därför något du bör fundera på innan du väljer. Fast ränta innebär att du har samma ränta varje månad, medan en rörlig ränta kan variera från gång till gång, oftast med ett intervall på tre månader. Att hålla koll på marknaden kan vara till fördel.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Så fungerar fast ränta

Med fast ränta kommer du ha samma räntesats genom hela perioden. Du kan välja att binda ditt lån mellan 3 månader och 10 år, ju länge tid du binder desto högre kommer sannolikt räntesatsen att bli, men detta beror såklart på hur bankerna tror att räntan kommer utvecklas med tiden. Med fast ränta vet du säkert vad du kommer att betala varje månad och det ses som ett tryggare alternativ av många låntagare.

Så fungerar rörlig ränta

Rörlig ränta å andra sidan följer marknadsutvecklingen. Hur den ekonomiska situationen ser ut i världen avspeglas därför i den räntesats som gäller för dig och ditt lån. Även om det innebär en större risk så är det många som föredrar ett sådant lån då det oftast blir billigast i längden. Men då man inte kan styra över marknaden är det inget som kan garanteras. Väg för- och nackdelar mot varandra innan du väljer ränta.