Dröjsmålsränta

Om du är oförmögen, eller struntar i, att betala ditt lån kommer en så kallad dröjsmålsränta att läggas på. Denna ränta regleras av räntelagen men kan variera om annat avtalats mellan dig och långivaren.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Dröjsmålsränta vid utebliven betalning

Vid utebliven betalning har din långivare rätt att kräva dig på dröjsmålsränta. Om inget annat är avtalat för just ditt lån så är denna ränta 8 procentenheter över den referensränta som finns, detta enligt räntelagen. Om du debiteras en dröjsmålsränta kommer du alltid få besked om detta på fakturan. Var alltid noga med att betala hela ditt lån för att undvika denna onödiga ekonomiska belastning.

 

Vad är dröjsmålsränta?

Dröjsmålsränta är en extra avgift man måste betala om man inte betalar en räkning i tid. Dröjsmålsräntan är alltid avtalad i förväg så att du vet vad som gäller, och ligger normalt sett på riksbankens referensränta plus åtta procentenheter. För att slippa betala dröjsmålsränta är det alltså viktigt att ha koll på sista betalningsdatumet för räkningar, och enligt räntelagen utgår dröjsmålsränta 30 dagar efter utskickad faktura där information om dröjsmålsränta ska framgå. Ibland kan dock förfallodagen inträffa tidigare än så, och då är det alltid det datumet som gäller. Ju fler dagar man väntar med betalningen, desto större blir också dröjsmålsräntan.