Checklista lån

Innan du lånar pengar kan det vara en god idé att tänka till lite extra. Vi har samlat 8 punkter som du måste gå igenom innan du tar ett lån.

lan lag ranta

Innan du tar lån

Vad behöver man egentligen tänka på innan man tar ett lån? Vi går igenom en enkel checklista med allt du behöver tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

  • Behöver du verkligen låna?
  • Har du råd att låna?
  • Välj rätt lån för din situation
  • Jämför lån och förhandla villkor
  • Börja titta på lån i god tid
  • Fast eller rörlig ränta?
  • Välj en realistisk återbetalningstid
  • Välj rätt låneskydd

1. Behöver du verkligen ett lån?

Att ta ett lån är ett beslut som kan påverka din ekonomi under lång tid. Detta gäller både stora och små lån. Stora lån som exempelvis bolån betalar du av under lång tid, oftast flera år. Mindre lån som till exempel snabblån och SMS-lån ska du oftast betala tillbaka efter bara någon månad.

För att kunna betala sitt lån i tid måste man ha en regelbunden inkomst av något slag. Generellt sett är det aldrig bra för personer utan inkomst att ta ett lån.

Frågan om man verkligen behöver ett lån har inte alltid ett enkelt svar. Det är alltid värt att begrunda följande två frågor:

  • Ska lånet gå till något som du verkligen behöver eller något du bara vill ha?
  • Behöver du pengarna direkt eller kan du spara ihop pengarna själv?

2. Har du råd att låna?

Nästa fråga du bör ställa dig själv är om, och i så fall hur mycket, du har råd att låna. Hur mycket du har råd att låna är starkt beroende av hur mycket du eller hushållet tjänar varje månad.

Innan du tar ett lån bör du gå igenom din privatekonomi. Ett snabbt sätt att få svar på frågan om man har råd att låna är genom att ta reda på hur mycket man sparar varje månad. Om svaret är att du bara kan spara lite eller att du till och med går minus varje månad så har du med stor sannolikhet inte råd att låna pengar.

Det kan låta som en motsägelse, men det krävs faktiskt att du har en stabil ekonomisk situation för att ta ett lån. Det är aldrig en bra idé att låna om du har en instabil ekonomisk situation, exempelvis om du inte har någon stadig inkomst eller trygg anställning.

Då är det bättre att istället fokusera på vad vilka utgifter du kan dra in på och på så vis spara pengar, än att fokusera på att låna för att finansiera konsumtion som egentligen kanske inte är nödvändig.

En tumregel när det kommer till nöjeskonsumtion och spel är att de aldrig ska finansieras av lånade pengar.

3. Välj rätt lån

När du har kommit fram till att et lån är rätt väg för dig, och att du har ekonomin för att betala tillbaka lånet i tid är det dags att börja fundera på vilken typ av lån du behöver.

Är det lån till en bostad eller en bil? Är det ett lån för att köpa en ny TV? Behöver du kanske pengar till en renovering eller reparation av ett fordon? Det finns olika lån för olika ändamål och det är viktigt att du väljer något som lämpar sig för ditt lånesyfte. Exempelvis kan ett bostadslån på bank vara optimalt för investering i en ny bostad, medan en kredit på elektronikföretaget är mer passande om du söker avbetalning på en TV.

Läs mer om:

4. Jämför pris och förhandla villkor

Även om du har rätt förutsättningar för att ta ett lån så betyder det inte att du ska ta vilket lån som helst. Det gäller att hitta en långivare som ger dig bra villkor och bra ränta. Kom ihåg att du även har förhandlingsutrymme och kan spela ut långivarnas erbjudanden mot varandra.

Oavsett vilken typ av lån du är ute efter, eller hur mycket eller lite du vill låna, så är det värt att lägga ner lite tid på att jämföra olika långivares erbjudanden och undersöka vad den effektiva räntan blir för ett lån hos dem.

Använd en låneförmedlare

Med tjänster som Advisa, Sambla och Lendo behöver dessutom inte jämförelseprocessen vara särskilt ansträngande.

Tjänsterna jämför flera olika långivares villkor på samma ansökan och gör alltså att du istället för att behöva kontakta varje långivare enskilt kan få svar från dem via en och samma ansökan.

Jämför låneförmedlare

Låneförmedlarna har samarbeta med olika banker och låneinstitut. Jämför förmedlare för att hitta den som passar dig bäst. I tabellen nedan har vi sammanställt populära låneförmedlare, antal banker du samarbetar med och deras lägsta ränta.

Låneförmedlare Antal banker Ränta från
Lendo 40 2,95 %
Advisa 40 3,06 %
Enklare 38 2,95 %
Zmarta 35 2,95 %
Sambla 40 3,06 %

5. Var ute i god tid

Att låna kan ta lång tid och det är inte alltid du får det svar som du vill ha. Ska du exempelvis köpa bostad behöver du ha ett godkänt lånelöfte hos en bank. Det gör att du är försäkrad denna summa och vet vad du har att röra dig med. Ett lånebesked kan ta tid och du kan behöva jobba för att få det du behöver. Var därför alltid ute i god tid innan du faktiskt behöver pengarna.

Låt processen ta tid och nöj dig inte med villkor som hade kunnat vara bättre om du bara hade gett det lite mer eftertanke eller förhandlat med långivaren.

6. Fast eller rörlig ränta

Fastställ alltid om du får fast eller rörlig ränta på ditt lån. Detta kan i hög grad påverka den summa du behöver betala. I vissa fall kan du välja detta själv, så fråga alltid banken vid möte.

Läs mer om bunden och rörlig ränta här.

7. Välj en realistisk återbetalningsperiod

Generellt gäller att ju kortare tid för att betala tillbaka ett lån desto bättre. Du blir skuldfri snabbareoch slipper att räntekostnaderna springer iväg. Det gäller dock samtidigt att inte vara för optimistisk när du väljer din återbetalningsperiod.

Visst är det lockande att bli kvitt lånet på så kort tid som möjligt, men om du inte tagit dig en funderare innan kan den högre månadskostnaden istället ställa till det för din ekonomi och du kan få svårt att betala tillbaka lånet varje månad.

Det är inte heller bra att bli lockad att alltid välja den längsta återbetalningstiden och den lägsta månadskostnaden. I slutändan har du bara fått kasta en massa pengar i sjön på räntekostnader.

Nyckeln är alltså att välja en realistisk återbetalningsperiod som inte gör det svårt för dig att betala månadskostnaden, men inte heller löper på allt för länge med höga räntekostnader som följd.

Fundera på vilken konsumtion du kan offra för att istället betala av lite extra varje månad på ditt lån, och betala sedan av så mycket du kan utan att det blir obekvämt. Sätt dig ner och gör en kalkyl (ingen glädjekalkyl!) över månadskostnader och bestäm dig sedan för i vilken takt du ska betala tillbaka ditt lån.

8. Teckna ett låneskydd

Slutligen så kan det vara en bra idé att teckna ett låneskydd om du har tagit ett större lån med en lång avbetalningstid.

Låneskyddet är en försäkring som hjälper dig ifall du skulle drabbas av ett plötsligt inkomstbortfall som gör att du inte kan betala av ditt lån som det var tänkt. Det kan exempelvis handla om att du skulle förlora jobbet eller bli sjukskriven under en längre tid.

Vanliga frågor och svar om checklista lån

Vad ska jag tänka på innan jag tar ett lån?

Det första du bör tänka på är om du verkligen behöver ta lånet. Finns det någon möjlighet för dig att istället spara ihop pengarna? Gör det i så fall. Om du kommer fram till att du verkligen behöver låna hittar du en checklista med allt du behöver tänka på på Lånlågränta.se.

Hur lång tid tar det att ta ett lån?

Hos många låneförmedlare tar det bara några minuter att ansöka om ett lån och få det beviljat. I vissa fall kan man få utbetalningen samma dag.

Vad kollar banken. när man ska ta ett lån?

Banken gör i första hand en kreditupplysning som ger dem tillgång till uppgifter om dina inkomster, skulder, andra lån och betalningsanmärkningar. De tittar även på dina omkostnader och utvärderar huruvida de tycker att du är en lämplig kandidat för ett lån eller inte.