Byta bank

Att byta bank är inte så krångligt som det kan verka. Lånlågränta.se ger dig några tips på vägen mot ditt bankbyte och hjälper dig jämföra.

lan lag ranta

Hur går man tillväga för att byta till en ny bank?

Innan du byter bank bör du alltid jämföra de olika alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Kika på bankernas hemsidor eller kontakta dem personligen för att se om de kan möta dina behov och önskemål. Ett möte med banken är aldrig fel. Vare sig det gäller ränta på sparkonto eller lånevillkor så är det viktigt att gå igenom allt som är viktigt för din ekonomi för att kunna välja den bank som lämpar sig bäst för dig.

För att byta bank krävs det sedan att du kontaktar både din nuvarande och din blivande bank. Kontakta dem i god tid och glöm inte bort att meddela löneansvarig på ditt arbete om byte av bankkonto.

Bankbyte är inte så krångligt som det kan verka. Hitta den bank som kan ge dig och din ekonomi bäst förutsättningar och byt du också.

 

Hur gör man för att byta bank? Det finns flera anledningar till att man kan vilja byta bank – det kan handla om räntorna, dålig service, olika utbud av tjänster eller hur förmånliga lån du kan få hos en annan bank. Det är oftast enklare att göra ett bankbyte än vad man tror att det är, och vill du bara ha ett lönekonto spelar valet av bank inte så jättestor roll och det är dessutom mycket enkelt och tar inte lång tid. Kontakta den bank du vill byta till så hjälper de dig genom alla nödvändiga processer, så som att avsluta dina konton på din gamla bank och föra över pengarna till nya kontot. Det kostar ingenting och tar bara ett par dagar.Handlar det om att du vill ta ett lån, har ett lån eller har flera pengar sparade som du vill placera om finns det lite fler aspekter att ta hänsyn till. Då måste du lämna in en kreditkortsansökan till den bank du vill byta till så att en ny kreditprövning kan göras. Först därefter kan lånet beviljas och banken kan lösa det gamla lånet.Om du har betalningar i den gamla internettjänsten följer de inte med till den nya, så kom ihåg att lägga in dem igen.

Vanliga frågor och svar

Kan jag flytta mina bolån till en annan bank?

Att flytta sina bolån från din nuvarande bank går till så att du ansöker om ett nytt lån hos banken du vill byta till. När lånet beviljas hos dem så används lånet för att lösa skulden hos den gamla banken. När detta är klart har du istället det nya bolånet att amortera på hos din nya bank.

Vilken bank är bäst?

Kundnöjdheten är ganska jämn mellan de olika bankerna, visar undersökningar. Snarare är det nog viktigare att ställa sig frågan vilken bank som kan ge dig personligen bäst villkor på lån, och det är en undersökning som du själv får göra. Använd någon av låneförmedlarnas jämförelsetjänster och se efter om du kan få bättre villkor hos någon annan bank än din nuvarande!

Kostar det något att byta bank?

När du vänder dig till banken du önskar byta till kommer de inte att ta något betalt av dig för det, och de hjälper dig med hela processen.
Att flytta över lån eller fonder från din gamla bank kan dock komma med en avgift.

Kan jag endast flytta över bolånet till en annan bank?

Om du vill ha kvar resten av din ekonomi hos din nuvarande bank och bara flytta över bolånet till en annan bank går det också bra. Det är fullt möjligt att ha löne- och sparkonto på en bank och lån på en annan. Ibland kan det till och med vara fördelaktigt, då en och samma bank sällan erbjuda de bästa villkoren på samtliga tjänster.

Vad är ett amorteringsunderlag och varför behöver jag bifoga det?

När du ska flytta över bolån från en bank till en annan måste du bifoga ett amorteringsunderlag. På underlaget framgår amorteringsvillkoren för lånet. Du får tag på amorteringsunderlaget genom att kontakta din nuvarande bank och bifogar det sedan till banken du vill byta till.

Om jag byter bank – vad händer med mina autogirobetalningar?

När du byter bank behöver du inte oroa dig för att dina autogirobetalningar ska försvinna. Den nya banken hjälper dig nämligen med att ändra kontonumren på dina autogirobetalningar, så att bytet ska gå så smärtfritt som möjligt.