Hur gör man för att byta bank?
Det finns flera anledningar till att man kan vilja byta bank – det kan handla om räntorna, dålig service, olika utbud av tjänster eller hur förmånliga lån du kan få hos en annan bank.
Det är oftast enklare att göra ett bankbyte än vad man tror att det är. Enklast är det såklart om man bara har ett lönekonto, men det blir inte särskilt mycket mer komplicerat om man dessutom har fondkonto, sparkonto och andra typer av tjänster som man vill flytta.
Kontakta din nya bank
Kontakta den bank du vill byta till så hjälper de dig genom alla nödvändiga processer, så som att avsluta dina konton på din gamla bank och föra över pengarna till nya kontot. Det kostar ingenting och tar bara ett par dagar.
Uppgifter att ha koll på innan du byter bank:
- Kontoutdrag – stående överföringar, autogiro och liknande uppgifter
- Regelbundna insättningar till dina konton – lön, pension, a-kassa, CSN, betalningar från Skatteverket och liknande
- Krediter och lån
- Bankkort
- Värdepapperskonto eller depå
- Eventuell bankdosa
- Eventuellt bankfack
Glöm inte bort att meddela löneansvarig på ditt arbete om byte av bankkonto, då kommer din lön att hamna rätt direkt.
E-faktura, autogiro och betalningar
Tänk på att om du har betalningar i den gamla internettjänsten följer de inte med till den nya, så kom ihåg att lägga in dem igen. Det samma gäller om du har anmält autogiro och e-faktura. Dessa måste du ansöka om igen i din nya internetbank.
Mobilt BankID
Vanligtvis behöver man inte byta ut sitt mobila BankID när man byter bank om det fortfarande är giltigt. I dessa fall kan man fortsätta använda sitt BankID som vanligt fram tills att giltighetstiden går ut – då beställer man ett nytt från sin nya bank.
I vissa fall väljer dock banken du väljer att lämna att avsluta ditt BankID i samband med att dina konton avslutas. Kom ihåg att kontakta den bank du lämnar i god tid så at du vet vad som gäller vid din flytt.
Flytta lån
Om du har lån du vill flytta finns det lite fler aspekter att ta hänsyn till. Då måste du lämna in en kreditkortsansökan till den bank du vill byta till så att en ny kreditprövning kan göras. Först därefter kan lånet beviljas och banken kan lösa det gamla lånet.
Vad ska man tänka på innan man byter bank?
Innan du byter bank bör du alltid jämföra de olika alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Titta igenom de olika bankernas hemsidor eller kontakta dem personligen för att se om de kan möta dina behov och önskemål. Ett möte med banken är aldrig fel. Vare sig det gäller ränta på sparkonto eller lånevillkor så är det viktigt att gå igenom allt som är viktigt för din ekonomi för att kunna välja den bank som lämpar sig bäst för dig.
Du kan ha flera banker till olika saker
En sak som kan vara bra att veta är att man inte behöver samla alla sina banktjänster hos en och samma bank. Det går bra att ha en bank för vardagsekonomin, sen välja en annan bank för sparkontot och ytterligare en bank för bolånet. Man kan alltså välja den bank som har bäst villkor på respektive område.
Jämför olika bankers erbjudanden och skräddarsy den bästa lösningen för din ekonomi. Om du är ute efter ett bra sparkonto är det till exempel bra att titta på olika bankers sparränta.
Jämför sparränta – svenska banker
Bank | Sparränta |
---|---|
SBAB | 2,50 % |
Brocc | 2,60 % |
Avanza | 2,10 % |
SevenDay Bank | 2,35 % |
IKANO Bank | 2,00 – 2,25 % |
Svea | 2,45 % |
Sparräntorna kan variera över tid. Besök därför alltid den bank du är intresserad av för att hitta aktuella siffror.
Vanliga frågor och svar om att byta bank
Att flytta sina bolån från din nuvarande bank går till så att du ansöker om ett nytt lån hos banken du vill byta till. När lånet beviljas hos dem så används lånet för att lösa skulden hos den gamla banken. När detta är klart har du istället det nya bolånet att amortera på hos din nya bank.
Kundnöjdheten är ganska jämn mellan de olika bankerna, visar undersökningar. Snarare är det nog viktigare att ställa sig frågan vilken bank som kan ge dig personligen bäst villkor på lån, och det är en undersökning som du själv får göra. Använd någon av låneförmedlarnas jämförelsetjänster och se efter om du kan få bättre villkor hos någon annan bank än din nuvarande!
När du vänder dig till banken du önskar byta till kommer de inte att ta något betalt av dig för det, och de hjälper dig med hela processen.
Att flytta över lån eller fonder från din gamla bank kan dock komma med en avgift.
Om du vill ha kvar resten av din ekonomi hos din nuvarande bank och bara flytta över bolånet till en annan bank går det också bra. Det är fullt möjligt att ha löne- och sparkonto på en bank och lån på en annan. Ibland kan det till och med vara fördelaktigt, då en och samma bank sällan erbjuda de bästa villkoren på samtliga tjänster.
När du ska flytta över bolån från en bank till en annan måste du bifoga ett amorteringsunderlag. På underlaget framgår amorteringsvillkoren för lånet. Du får tag på amorteringsunderlaget genom att kontakta din nuvarande bank och bifogar det sedan till banken du vill byta till.
När du byter bank behöver du inte oroa dig för att dina autogirobetalningar ska försvinna. Den nya banken hjälper dig nämligen med att ändra kontonumren på dina autogirobetalningar, så att bytet ska gå så smärtfritt som möjligt.