Hur ska du du beräkna ditt bolån?
Alla banker och seriösa aktörer kan erbjuda en bolånekalkyl när du ansöker om lån på deras hemsida. Även hos de flesta mäklare kan du hitta denna kalkyl för att du snabbt ska få en överblick över hur din betalning ser ut och hur pengarna fördelas mellan de olika avgiftsposterna.
Det är flera delar som räknas in i detta och därför är det bra att låta en kalkyl räkna ut det totala värdet. De delar som ingår i en bolånekalkyl är:
- ränta
- amortering
- driftkostnad
- månadsavgift
- skattereduktion
För att du ska bli beviljad ett bolån krävs det att din ekonomi kan klara en ränteförändring på mellan 7-9 procentenheter. Det ger dig och långivaren större säkerhet.
En bolånekalkyl hjälper dig genom att visa hur mycket du kan låna och vad alla kostnader kommer att gå till. Den viktigaste informationen du kan få ut av en bolånekalkyl är vad din månadskostnad kommer att hamna på.
Amortering
Hur mycket du måste amortera på år ser olika ut beroende på hur mycket du har lånat till din bostad. I tabellen nedan hittar du generella uppgifter för amorteringskrav vid bostadslån.
Belåningsgrad | Amorteringskrav |
---|---|
70 % och över | 2 % |
50 – 70 % | 1 % |
50 % och under | Inget krav |
Om man har en skuldkvot som är över 4,5 gånger sin årsinkomst måste man amortera 1 % per år – oavsett hur belångsgraden ser ut.
Hur man skapar en bolånekalkyl
Det allra enklaste sättet att skapa en bolånekalkyl är genom att hitta en på nätet där du kan fylla i alla variabler själv. Så gott som alla banker har en egen bolånekalkyl som du kan använda dig av för att få fram de relevanta sifforna snabbt.
Att tänka på när man skapar en bolånekalkyl
För att på bästa sätt använda dig av en bolånekalkyl så bör du ha ett lånelöfte från banken. Då vet du ungefär hur mycket du kan använda som lån. Tänk på att du endast får låna upp till 85 % av en bostads marknadsvärde i ett bolån – resterande del måste du betala kontant som en kontantinsats eller via ett kontantinsatslån. Ett kontantinsatslån täcker en del av kontantinsatsen och är ett privatlån utan säkerhet. Läs mer om bolån här.
När du väl har gjort en bolånekalkyl så måste du vara vaksam med att räntorna faktiskt kan ändras. Om du redan från början tycker att din månadskostnad är precis på gränsen så att du klarar dig så kan en räntehöjning ställa till det för dig. Det kan i sådant fall vara läge att tänka om eller försöka hitta en annan bostad där du har bättre marginaler.
Vanliga frågor och svar om bolånekalkyl
SEB ger dig möjligheten att använda en bolånekalkyl för att få en överblick över kostnaderna för ditt boende. Du hittar bolånekalkylen på SEBs hemsida.
Javisst. Bolånekalkylen används både för att räkna ut kostnaderna för ditt boende och för att räkna ut hur mycket du kan få låna till bostad. Det är ett bra sätt att förbereda sig innan en bolåneansökan görs.
När du använder en bolånekalkyl blir det snabbt tydligt för dig hur olika variabler påverkar kostnaderna. Genom att laborera med bostadens storlek, amortering och räntan ser du snabbt om du egentligen har råd med den bostad och de villkor som du hade tänkt dig från början.
Bankernas egna bolånekalkyler är i regel inställda på att räkna på bankens villkor för bolån. Det är därför bättre att du använder en oberoende bolånekalkylator där du själv får fylla i uppgifter, exempelvis om ränta.
Om du har använt en viss ränta i din bolånekalkyl kan du vända dig till en låneförmedlare och ansöka om bolån hos flera långivare samtidigt för att se om någon av dem kan erbjuda dig samma eller lägre ränta än den du räknat med.
Du hittar en tabell med de generella amorteringskraven högre upp på vår sida. Där kan du se hur mycket du måste amortera per år beroende på belåningsgrad och årsinkomst.