Bluestep

lan lag ranta

Bluestep är en modern bank som grundades år 2005. Banken valde att ta en ny inriktning, att bli en bank som kan överväga möjligheten till lån när andra banker väljer att inte ens ge lånansökaren en chans. När företaget grundades var det få banker som beviljade lån till personer som tidigare haft problem med att återbetala lånet. Bluestep såg behovet och valde att erbjuda bra lösningar till personer som av olika anledningar fått en betalningsanmärkning men som idag har en fungerande ekonomi.

I vanliga fall kommer majoriteten av dagens banker att säga nej direkt om du har en betalningsanmärkning. Detta gör de ofta utan att ens kolla upp varje enskilt fall, det sköts på automatik. Bluestep skiljer sig rejält här eftersom de snarare är en aktör som oftare beviljar lån men givetvis inte alltid. Genom att mer noggrant kolla upp och göra en undersökning av varje enskilt fall kan de ta ett beslut som verkligen är baserat på just dina förutsättningar. Det innebär till exempel att de kan hjälpa dig hitta olika lösningar eller ge dig ett låneerbjudande som såg annorlunda ut mot det du ville ha från början.

Produkter och tjänster

Så vad erbjuder egentligen Bluestep? Idag inriktar sig Bluestep främst på bolån. Tidigare gick det också att ansöka om privatlån via Bluestep, men sedan februari 2020 är inte det längre möjligt. De erbjuder dock möjligheten att låna till annat eller samla lån, med din bostad som säkerhet. Bluestep har också ett särskilt lån för seniorer som är en kapitalfrigöringskredit. Du som är över 60 år och äger din bostad kan ansöka om detta.

Låna med din bostad som säkerhet

Bluesteps bolån är precis som namnet antyder ett lån som du tar för att finansiera ett bostadsköp. Ett bolån via Bluestep är dock till skillnad mot hos många andra långivare möjligt även för dig som inte har en fast anställning, eller för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Bluestep avfärdar inte din ansökan på grund av dessa saker, utan de tittar på din nuvarande ekonomiska situation och bedömer din betalningsförmåga efter det. I korthet är de alltså mer intresserade av hur dina betalningsmöjligheter ser ut i framtiden, än hur det sett ut i din historia.

Som vi tidigare nämnde så kan du inte längre ta privatlån utan säkerhet hos Bluestep. Du är dock inte heller begränsad till att bara ansöka om bolån, utan för dig som redan äger en bostad kan du ansöka om att låna till annat, men då använder du din bostad som säkerhet för lånet. Fördelen med det här upplägget är att du kan få längre avbetalningstid och lägre ränta på ditt lån.

Med Bluesteps seniorlån kan du som är över 60 och äger din bostad ta ett lån. Fördelarna med seniorlånet är bland annat att du inte har något krav på amorteringar eller räntebetalningar, samt att du kan få låna även om du har låg inkomst.

Sparkonton

Hos Bluestep kan du även spara pengar med ränta. De erbjuder två olika alternativ, där det ena är ett konto med rörlig ränta och fria uttag, och det andra ett fasträntekonto som passar bättre för dig som vill spara långsiktigt.

Vad erbjuder Bluestep?

Är du i behov av ett bolån och vill köpa bostad trots att du har betalningsanmärkningar, så är detta i vanliga fall mer eller mindre omöjligt hos de flesta långivare. Men i och med att Bluestep baserar din låneansökan på din framtida återbetalningsmöjlighet och inte dina tidigare anmärkningar finns ändå en stor chans att få ett lån. Om din ansökan har blivit godkänd så fungerar detta direkt som ett lånelöfte.

Bluestep erbjuder även möjligheten att spara penar med ränta, samt ett fördelaktigt lån för dig som är 60+ och som äger din bostad.

Bluesteps räntor och avgifter

Bluestep erbjuder en bolåneränta från 2,95 % och upp till 7,90 %. För att kunna få den lägsta räntan krävs att saknar betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Räntan för Bluesteps sparkonto med rörlig ränta och fria uttag är från 0,20 % till 0,70 %. För fasträntekontot är räntan högre, men där är det också tänkt att dina pengar ska vila en längre tid. Räntan för fasträntekontot är mellan 1,20 % till 1,70 %.

Kundservice genom mail och telefon

På Bluesteps hemsida hittar du vanliga frågor och svar om bolån och sparkonton. Kundservice når du via telefon på vardagar och om du är intresserad av att bli kund i banken kan du fylla i ett formulär, så kontaktar de dig via telefon. För allmänna frågor om lån och sparande kan du även maila till kundservice.

När du ansöker om ett bolån via Bluestep kommer du att bli kontaktad av en bolånespecialst som sedan hjälper dig genom hela processen. Om du vill ha hjälp ända från början med att ansöka om bolån kan du även få hjälp med det.

Bluesteps villkor

Bluestep är intresserade av din framtida betalningsförmåga snarare än din historik, varför det är fullt möjligt att ansöka om lån även för dig som har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. När du ansöker om lån kommer du tillsammans med en av Bluesteps kunnig medarbetare gå igenom din ekonomiska situation och avgöra ifall du har tillräckligt goda förutsättningar för att kunna beviljas ett lån.

Du måste också alltid kunna lägga kontantinsatsen på ditt lån, vilken är minst 15 %.

För att kunna beviljas ett lån hos Bluestep krävs någon form av inkomst, men fast anställning är inte ett krav.

Bluestep är ett företag som säger ja när andra banker oftast säger nej automatiskt. Det är just detta som gör denna bank speciell. Banken grundades 2005 efter att ha sett ett klart behov på den svenska bolånemarknaden. Det fanns ingen aktör som erbjöd några bra lån till personer som tidigare haft problem med ekonomin och som nu hade en fast inkomst och bra finanser igen. Det handlar inte bara om personer som fått en betalningsanmärkning, något som finns registrerat i tre till fem år. Det handlar även om egenföretagare med likviditetsbekymmer eller privatpersoner som har en annan typ av anställning än fast anställning för att nämna några.

Att få en betalningsanmärkning innebär att 9 av 10 banker automatiskt säger nej. Du kommer oftast inte förbi den automatiska granskningen när du ska skicka iväg en låneansökan. Bluestep accepterar inte heller alla personer som har betalningsanmärkningar men de gör åtminstone en grundlig undersökning innan de ger besked. De ser med andra ord mer på din framtida betalningsförmåga än på din ekonomiska historik.

Produkter och tjänster

Bluestep erbjuder i princip två olika lån, privatlån och bolån. Dessa kommer dock i olika former och med olika villkor.

Privatlån

Precis som den stora majoriteten av lån som erbjuds till svenska privatpersoner har Bluesteps privatlån en maximal gräns på 350 000 kronor och längsta återbetalningstiden är 15 år. Du får ha upp till 10 betalningsanmärkningar för att fortfarande ha en chans att få ett lån beviljat, observera dock att gränsen för maximalt lånebelopp sjunker till 85 000 kronor med en längsta återbetalningstid på 10 år. Även du som har ett vikariat kan ta ett privatlån men i det fallet måste lånet vara återbetalt när vikariatet är slut, något som påverkar hur mycket du kan låna (och amortera) samt hur lång återbetalningstiden blir.

Det finns flera kriterier man måste uppfylla när man ska ta ett privatlån. Först och främst får du inte ha någon skuld hos Kronofogden. Du måste även ha någon form av inkomst, inte nödvändigtvis från en heltidstjänst. Du måste vara minst 18 år gammal. Om du uppfyller kraven kan du snabbt få din låneansökan godkänd och pengar utbetalda till ditt konto. Om du inte blir det kan Bluestep göra en manuell granskning av din situation för att kolla upp din ekonomi. De gör en hushållskalkyl, kollar upp din senaste lönespecifikation, pratar med din arbetsgivare och gör det som krävs för att få en komplett bild av hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. De kanske inte alltid säger ja men de kan säga ja oftare än andra.

Bluesteplånet

Bluesteplånet är ett lån som bygger på två förutsättningar. Först och främst måste du äga en bostad och för det andra måste bostadens marknadsvärde vara högre än ditt nuvarande bostadslån. Tanken med Bluesteplånet är att du kan använda det höjda marknadsvärdet för att ta ytterligare ett lån med bostaden som säkerhet. Dessa pengar kan du sedan använda för att renovera ditt hem, betala av skulder eller kanske göra någon typ av investering. Det finns även andra kriterier som ska uppfyllas. Bostaden måste ägas av dig som privatperson och den måste ha ett värde på minst 200 000 kronor. Den får inte hyras ut i andra hand eller användas i kommersiella ändamål. Du kan belåna upp till 85 % av marknadsvärdet, 75 % om det är en villa. Lägsta lånebelopp är 150 000 kronor och amorteringstiden kan vara upp till 40 år.

När det kommer till räntan sätts den individuellt men det hamnar på mellan 4,30 % till 10,50 % beroende på olika kriterier. Bluestep har en amorteringsmodell som ger dig förhöjd ränta under det första året (+3,98 %) och från och med år 4 sänks räntan med 1 % per år, under förutsättningen att du betalar i tid.

Lånelöfte

Vill du köpa en bostad trots dina betalningsanmärkningar kan Bluestep ge dig en chans. Genom att ta kontakt med Bluestep kan de utföra en helhetsbedömning av din låneansökan och på så sätt ta ett beslut om hur mycket du kan låna. Precis som alla andra lån från Bluestep så baseras bedömningen på din framtida betalningsförmåga. Så länge du har någon typ av inkomst och dessutom inte har några skulder hos Kronofogden kan du hitta en bra lösning tillsammans med Bluestep.

Sammanfattning

Bluestep är idag främst inriktade på bolån. Deras bolånespecialister hjälper dig med ansökan och genom bolåneprocessen för att du ska kunna få så bra villkor som möjligt.

Banken sticker även ut eftersom de inte avfärdar ansökningar baserat på förutbestämda grundkrav. De är mer intresserade av att få en helhetsbild över din ekonomiska situation när de bedömer om ett lån ska beviljas. Det betyder att Bluestep är långivaren för dig som inte har en fast anställningsform och även för dig som har betalningsanmärkningar eller skulder sedan tidigare.

Även för dig som är senior är Bluestep ett bra alternativ, då de erbjuder möjligheten till att ta lån på din bostad med fördelaktiga villkor, även om du har en låg inkomst, från exempelvis pension.