Billiga lån - jämför långivare och få lån till lägsta kostnaden

Jämför billiga lån från nätets billigaste långivare med oss. Du kan få ett erbjudande för ditt lån.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Hur hittar jag det billigaste lånet?

Det kan vara svårt att avgöra vad som är billigt när det kommer till att låna pengar. Det beror bland annat på att bankerna och långivarna anger sina kostnader på olika sätt. Ofta framhåller man om man har en låg ränta istället för att tala om att man också tar ut aviavgifter och andra extra kostnader. Räntan tillsammans med dessa avgifter kan göra att lånet inte alls blir så billigt som banken fått det att framstå. Dessa avgifter utslagna på ett år tillsammans med den nominella räntan brukar kallas för den effektiva räntan.

Jämför den effektiva räntan (vad du verkligen betalar)

Även om bankerna och andra som erbjuder lån är skyldiga enligt lag att upplysa om den effektiva räntan, är det inte alltid så att detta sker på ett sätt som är tydligt för konsumenten eller den som är i färd med att ansöka om ett lån. Detta gör att det är extra viktigt att man som kund och konsument är aktiv och själv tar reda på den faktiska, effektiva räntan och jämför olika kreditgivare med varandra både när det gäller den faktiska kostnaden, men också när det gäller andra villkor för lånet. Det kan till exempel röra sig om löptiden på lånet, betalningsvillkor, eventuell ränteskillnadsersättning om du vill betala tillbaka lånet i förtid och andra saker som kan vara viktiga att beakta när du ska ansöka om ett nytt lån.

Jämför flera alternativ

Använd dig av vår jämförelsetjänst som finns för att hjälpa dig att få en bättre överblick. Det kanske till och med är möjligt att förhandla om räntan eller någon av de andra avgifterna och villkoren. Med lite tålamod kan du vara säker på att du kommer att hitta det lån som är billigast för just dig och med villkor som passar just dina förutsättningar. Var också noga med att kontrollera vad månadskostnaden för lånet faktiskt blir.

Månadkostnad för lånet

Om månadskostnaden blir för hög finns alltid en risk att du inte kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Detta är lika viktigt som att ha överblick över som vad lånets totalkostnad kommer att bli, d.v.s. hur mycket mer, utöver själva lånebeloppet, du faktiskt kommer att ha betalat efter att lånet är betalt. Det är aldrig en bra idé att dra på sig för höga kostnader under för lång tid, och inte heller att betala mycket mer än du faktiskt behöver göra för ett lån.

Hur får jag ett billigt lån utan säkerhet?

 1. Det första du bör göra när du ska ansöka om ett lån utan säkerhet är att göra en ordentlig och noggrann jämförelse mellan de olika långivarna som finns på marknaden. Du kan antingen själv kontakta bankerna eller låta en låneförmedlare göra jobbet åt dig. I det senare fallet görs endast en kreditupplysning, och du får sedan svar från flera olika banker som du själv kan välja mellan.
 2. Generellt sett kan man säga att de stora bankerna har lite hårdare krav på dig som kund för att få låna. Man gör en ganska hård kreditbedömning för att vara säker på att du kan betala även i framtiden. Oftast vill dessutom banken att du flyttar hela eller delar av dina bankaffärer till den banken för att få låna. I de allra flesta fall måste du åtminstone ha ett lönekonto eller liknande i banken. Det finns även långivare som har mer generös kreditbedömning och som snarare tittar på din framtida betalningsförmåga än din kredithistoria. Räkna dock med att räntan hos dessa aktörer kan vara något högre på grund av den ökade risk det medför för dem att låna ut pengar.
 3. Lån utan säkerhet betalas oftast tillbaka på mellan 1 och 12 år, men kan skilja sig mellan olika banker och kreditgivare. Tänk på att om banken tar ut en månadsavgift så tjänar du på att välja en kortare återbetalningstid.
 4. Om du har svårt att få lån hos din vanliga bank, kan det vara bättre att kontakta en låneförmedlare som gör ansökningarna åt dig. Det är aldrig bra att ha flertalet kreditupplysningar i registret. Låneförmedlare hr oftast ett formulär du kan fylla i direkt på internet. Det görs sedan en enda kreditupplysning innan du får svar – enkelt, smidigt och snabbt.
 5. Kom ihåg att du alltid bör jämföra den ränta du blir erbjuden med andra bankers erbjudanden. Stirra dig inte heller blind på räntesatsen. Du måste även räkna med alla andra avgifter för lånet. Det kan exempelvis vara engångskostnader såsom uppläggningsavgifter och startavgifter. Månatliga kostnader för avi-utskick och administration eller årliga kostnader som medföljer lånet. Allt detta kan tillsammans bli en betydande del av det du kommer att betala utöver den lånade summan. Idag kan du enkelt jämföra lån på internet för att se de villkor som gäller för olika banker och vilken snittränta de erbjuder. Kom ihåg att den ränta du får kan skilja sig från denna.

Vilka lån är billiga?

Så vilka lån är egentligen billiga? Den frågan ställer sig nog de flesta som någon gång har funderat på att ansöka om ett lån. Ingen vill betala höga avgifter och räntor i onödan och då gäller det att vara uppmärksam och jämföra alla avgifter och räntor bankerna emellan. Om man förenklar det hela kan man säga att lån som betalas ut snabbt oftast är dyrare än lån där ansökningsprocessen tar lite längre tid. De lån som betalas ut snabbt är ofta så kallade sms-lån eller snabblån. De brukar ha ett lägre lånebelopp och i många fall en kortare löptid, varför de kan upplevas som billigare. Om man däremot jämför den faktiska, effektiva räntan för dessa lån jämfört med traditionella banklån brukar man upptäcka att den är väsentligt mycket högre.

Man kan säga att ett billigt lån är det lån som har lägst effektiv ränta, d.v.s. räntan tillsammans med alla andra avgifter för lånet sammanräknade och utslagna på ett år. Om man räknar ut den effektiva räntan har man ett verktyg för att jämföra olika lån och olika långivare och banker. Man kan inte bara jämföra den räntesats man får för lånet eftersom det ofta kan tillkomma både engångs- och månadskostnader som påverkar hur mycket lånet kommer att kosta.

Tänk på att räntor ofta sätts individuellt, oavsett om de är bundna eller rörliga. Det betyder att du inte alltid kan vara säker på att få samma ränta som vänner, bekanta eller grannar till exempel. Hur låg eller hög ränta du får beror på din kreditvärdighet och din betalningsförmåga. Banken eller långivaren gör alltid någon form av kreditbedömning när du ansöker om ett lån. Man tittar exempelvis på din inkomst, dina skulder, din betalningshistorik och om du har några betalningsanmärkningar. Dessa uppgifter använder banken för att avgöra hur stor risken är med att låna ut pengar till dig. Ju högre risk banken anser att det är att låna ut pengar till just dig, desto högre ränta kommer du troligen att bli erbjuden. De traditionella låneinstituten och bankerna har dock ofta hårdare krav på kreditvärdighet än företag som erbjuder så kallade snabblån. Detta kan innebära att du, om du tidigare haft svårt att betala, kan bli nekad ett traditionellt banklån. Det finns då ett antal långivare som är mer individuella i sin bedömning och som har möjlighet att bevilja låneansökningar även för den som exempelvis inte har fast anställning.

 

Sammanfattning: Hur lånar jag billigt?

Så hur lånar man egentligen billigt? Eller, rättare sagt, hur lånar man så billigt som möjligt? Det är nog en fråga som ofta dyker upp när man funderar på att ansöka om ett lån, oavsett om det är ett bostadslån, ett lån utan säkerhet eller ett billån. Alla vill självklart hitta så billiga lån som det bara är möjligt. Men hur gör man det? Hur billigt ett lån är beror på några olika faktorer. Självklart är en av de viktigaste faktorerna räntan du betalar på lånet. Denna kan vara bunden, rörlig eller rörlig med räntetak. Ofta sätts räntan individuellt och efter just dina förutsättningar och din kreditvärdighet. Om räntan är rörlig följer den riksbankens styrränta i upp- och nedgångar. Har du rörlig ränta med räntetak följer räntan riksbankens styrränta i nedgång men det finns ett tak för hur högt räntan kan stiga.

 

Förhandla eller låt bankerna tävla mot varandra

Ofta finns det ett visst förhandlingsutrymme hos en hel del av bankerna. Det är alltid värt att kontakta banken för att tillsammans gå igenom dina förutsättningar så att du får veta precis hur mycket ett lån skulle kosta dig varje månad och hur mycket mer än det ursprungliga lånebeloppet lånet kommer att kosta totalt sett. Det finns också en mängd jämförelsetjänster på nätet där du lätt kan få en överblick av de olika långivarnas räntor och avgifter.

Ta hänsyn till alla kostnader (effektiva räntan)

Det är viktigt att du inte bara jämför räntan, utan faktiskt räknar ut den effektiva räntan för lånet. Den effektiva räntan är räntan plus alla avgifter omräknade på årsbasis. På så sätt kan du jämföra hur mycket de olika lånen faktiskt kostar. Det är självklart också viktigt att du räknar ut hur stor månadskostnaden faktiskt blir. Om månadskostnaden blir alldeles för hög, finns det en risk att du inte kommer att ha råd att betala ytterligare avgifter och eventuella betalningsanmärkningar. Tänk också på att ha marginal för räntehöjningar om det är så att du lånar pengar och ska betala tillbaka med rörlig ränta.

Har du tagit reda på räntan och på de andra avgifterna som kan medfölja lånet, så kan du också räkna ut en totalkostnad. Totalkostnaden för lånet är hur mycket mer än lånebeloppet du kommer att ha betalat när lånet är återbetalt.

Det är alltid en bra idé att jämföra bankernas villkor och avgifter noggrant så att du hittar det lån som blir billigast och som passar just dig bäst vad gäller löptid, amorteringsform och andra villkor.

 

Vi hjälper dig hitta de billigaste lånen på nätet. Att ta billiga lån behöver inte enbart handla om att hitta lån med låg ränta utan det finns också andra kostnader för ett lån att ta hänsyn till när du sammanställer den totala lånekostnaden. De flesta lån har en uppläggningsavgift och en aviavgift (om du inte använder autogiro) och det kan även finnas andra kostnader för lånet. Det du alltid skall räkna på är den effektiva räntan för lånet.

Jämför billiga lån 2021

Det första steget för att hitta det alternativ som är billigast per månad är förstås att jämföra den typ av lån som finns.

Det finns många långivare, men hur villkoren ser ut beror på en rad olika faktorer, exempelvis din ekonomiska situation, som avgör hur mycket du får låna.

Vidare handlar konsten att hitta det billigaste lånet om att förstå och räkna ut vilka andra avgifter som kan tillkomma, exempelvis den effektiva räntan, uppläggningsavgifter och aviavgifter. Att ta ett lån är i många fall enkelt, men att hitta det lån som ger dig bäst villkor kan vara klurigt. Därför vill vi hjälpa till att förenkla processen genom att på ett överskådligt och enkelt sätt presentera de mest fördelaktiga lånen på marknaden.

Allmänt om billiga lån

Det finns gott om billiga lån att hitta på nätet. Det beror på att det finns väldigt många banker och långivare som erbjuder sina tjänster på marknaden idag. Det bästa sättet att hitta billiga lån med låg ränta är genom att jämföra de olika lånen med varandra. Både räntan, villkoren och avgifterna kan skilja sig väldigt mycket mellan de olika aktörerna. Dessutom så ser det olika ut mellan olika typer av lån. Läs mer om hur du hittar bra lån med låg ränta på bästa sätt.

✅ Vad är ett billigt lån?

Ett billigt lån är ett fördelaktigt lån som helt enkelt inte kostar lika mycket som andra lån. För att överhuvudtaget kunna avgöra om ett låneerbjudande som du har fått är billigt måste du ha något att jämföra med. De bästa är att kunna jämföra låneerbjudandet med lån från andra banker och långivare. Du kan jämföra alla typer av lån, från privatlån till billån och bostadslån.

✅ Var hittar jag billiga lån?

Du kan hitta billiga lån på flera ställen. Antingen så tar du kontakt direkt med banken eller långivaren och ansöker om ett lån på det sättet. Du kan alltid läsa om enskilda låneerbjudanden på bankernas hemsidor. Här ska de stå angivet vilken ränta du kan få och eventuellt vilka andra avgifter som är kopplade till lånet. Här står det oftast även om det finns andra kriterier som måste uppfyllas.

Ett annat sätt att hitta billiga lån är genom att använda en låneförmedlare. De samarbetar med flera långivare och banker, vilket innebär att du kan ansöka om ett lån hos flera aktörer samtidigt. På så sätt blir det dessutom enklare att jämföra lånen med varandra och på de sättet hitta de billigaste lånet. Det kostar ingenting att använda en låneförmedlares tjänster.

Billiga lån med låg ränta

När du ansöker om ett lån så får du en viss ränta på det lånet. I vissa fall så baseras räntan enbart på din ekonomiska situation, som exempelvis när du ansöker om ett lån utan säkerhet. I andra fall så styrs räntan även av riksbanken och reporäntan, något som gäller bostadslån. Oavsett vilken typ av lån du vill ta så lönar det sig alltid att jämföra lån mellan olika aktörer.

LånebeloppRänta frånLångivare
5 000 – 600 000 kr2,95 %Advisa
5 000 – 600 000 kr2,95 %Zmarta
10 000 – 500 000 kr2,95 %Lendo
20 000 – 500 000 kr2,95 %Lendify
5 000 – 600 000 kr2,95 %Sambla

Billiga lån utan UC

Hos vissa långivare kan du ta lån utan att UC, Upplysningscentralen gör en kreditupplysning. Istället utförs kreditupplysningen av något annat kreditupplysningsföretag, som Bisnode eller Creditsafe.

Fördelen med det kan vara att din kreditvärdighet och möjlighet till framtida lån inte påverkas negativt, vilket det kan göra om du har många kreditförfrågningar via UC.

Flera av långivarna erbjuder möjlighet till snabba lån utan UC, och godkänner dessutom lån även om du har betalningsanmärkningar.

Undersök om du kan slippa avgifterna

När du ansöker om ett lån kommer du snabbt att märka att det finns andra avgifter som måste betalas utöver räntan. Det kan handla om uppläggningsavgiften, aviavgifter eller någon annan typ av avgift. Dessa avgifter påverkar hur mycket du får betala totalt för ditt lån. Ibland kan du till och med slippa betala vissa avgifter genom att exempelvis vara nyckelkund hos den specifika banken eller genom att välja e-faktura.

Effektiv ränta

Eftersom avgifterna kan skilja sig mellan de olika bankerna så har Konsumentverket reglerat ett sätt att jämföra lån med hänsyn till de olika avgifterna och kostnaderna som tillkommer. Genom att ange effektiv ränta får du som konsument möjlighet att direkt jämföra olika lån mellan varandra.

Det står ofta även angivet hur banken har räknat ut den effektiva räntan. I vissa fall kan den effektiva räntan bli väldigt hög, som exempelvis när du ska jämföra SMS-lån. Det beror på att den effektiva räntan ofta räknas på årsbasis och SMS-lån har löptider på en eller två månader.

✅ Hur får jag det billigaste lånet?

För att få ett billigt lån med bra ränta måste du se till att minimera bankens risker. Detta gör du genom att ha en stabil ekonomi utan några betalningsanmärkningar eller dylikt. Informationen som banken baserar sina lån på kommer från en kreditupplysning, vilket i sin tur kommer direkt från Skatteverket via olika upplysningsföretag. Denna information kan vara gammal, vilket innebär att du kan behöva ange ytterligare information för att visa hur stabil din ekonomi är eller hur mycket du tjänar per månad. Detta gör du genom att skicka in arbetsgivarintyg eller dylikt.

Du kan även använda en låneförmedlare för att låta bankerna konkurrera med varandra om att få dig som kund. Om du visar att du faktiskt har en ordnad ekonomi så kan långivarna sträcka sig långt för att locka till sig dig som kund. I vissa fall kan du även använda värdefulla objekt som säkerhet för att sänka räntan på ditt lån. Detta kan dock innebära att banken ställer andra typer av krav. Om du exempelvis ska köpa en bil och vill använda bilen som säkerhet så kan banken kräva att du har helförsäkring på bilen under tiden som du återbetalar lånet.

Hitta billiga lån på nätet

På vår sida hittar du information om alla typer av lån, oavsett om det gäller billån, lån utan säkerhet, lån med lägst ränta, akutlån eller lån till boende.

Vår sida fungerar som en informationstjänst där vi samlar de alternativ som finns på marknaden för olika typ av lån. Vi presenterar överskådligt och enkelt villkoren för många långivare, där vi listar allt från lånen med lägst ränta till lånen till hög ränta. men tänk på att själv också noggrant läsa villkoren hos långivaren innan du ansöker om ett lån.

Kostnaden per månad påverkas av flera olika faktorer. När du hittar ett lån med låg ränta är det ett bra första steg för att ta ett lån på exempelvis 50 000 kronor. Men med i beräkningen bör också tas vilka villkor som erbjuds beträffande:

 • Uppläggningsavgifter och aviavgifter
 • Den effektiva räntan
 • Andra avgifter

Erbjudanden och kampanjer

Ibland kan banker och långivare erbjuda extra bra villkor eller ränta på sina lån som en del av en kampanj. Det kan exempelvis handla om att du får en lägre ränta på ditt billån när du köper din bil hos en bilhandlare som är auktoriserad av banken, eller när du tecknar en bilförsäkring genom banken i samband med bilköpet. Det kan löna sig att hålla ögonen öppna för just dessa kampanjer eftersom du kan spara in många tusenlappar i längden.